27.10.21

Republicanisme sexual

No és censura, és criteri editorial. I és o hauria de ser normal que el criteri editorial de la televisió pública sigui una mica més restrictiu amb els límits de l’humor i del políticament correcte que els mitjans privats. Encara que de vegades pugui semblar el contrari, la televisió pública no es va pensar per fer riure. Té o hauria de tenir una funció eminentment informativa perquè se suposa que una ciutadania ben informada és una ciutadania millor, més lliure i més democràtica i tot això. I té, per tant, una funció educativa. No és estrany que aquesta funció es confongui amb la propaganda política, però en tot cas és aquesta funció la que marca els llibres d’estil i la línia editorial i les preferències del director, que per això és el director.

21.10.21

¿Quién duda de Clint Eastwood?

Es un hombre solitario que está de vuelta de todo. Un hombre en retirada al que parece que ya solo le queda que pagar una última deuda. Un hombre en bajada; hacia la naturaleza, hacia México, donde hay mujeres y hay gallos y caballos como en Tejas pero donde no hay ranchos y donde todo es un poco más salvaje, un poco más vivo y un poco más auténtico.

17.10.21

Cuidado con el perro de Ione Belarra

Suele decirse que debería haber un examen o algún tipo de cursillo para poder ser padre. Yo creía que en broma, pero no está la cosa para dar ningún chiste por supuesto. Porque parece que de momento empezaremos por los perros y ya iremos viendo. Aunque no sea así como se presenta esta ley de protección y bienestar animal, claro.

11.10.21

La possibilitat d’una civilització

A «Civilitat», una de les seves millors glosses, Eugeni d’Ors descrivia un accident de trànsit i la seva pacífica resolució. Els conductors baixen del cotxe, s’ho miren, ho parlen, ho resolen i s’acomiaden educadament. Així és una mica com Austen resol també els seus problemes. Els resol, i ho fa civilitzadament, quan el més normal seria que quedessin oberts o es tanquessin per la força, per la violència. Encara que només fos per això, ja podríem dir que les novel·les d’Austen són la promesa de la possibilitat de la civilització. Perquè entén tan bé els defectes dels homes com la seva capacitat per aprendre a conviure-hi. I potser és per això que Leo Strauss deia que, tot i que els joves puguin pensar que Dostoievski és el millor novel·lista, quan maduressin haurien de cedir-li el tron a Austen.