20.8.11

Entre dues aigües

López Tena ha dit que "la postura política de SI és clara, ETA és un obstacle per a la lliure determinació del poble basc i, per tant, s'ha de dissoldre immediatament". En un comunicat, SI diu que les seves raons per condemnar ETA són dues: "condemnem l'ús o amenaça de la violència al servei d'objectius polítics, per immoral i per ser un obstacle per a la llibertat del poble. Per les dues raons, demanem a ETA que abandoni definitivament les armes". Deixant de banda la qüestió principal, que és si un país que viu sota l'amenaça terrorista pot realment "determinar-se lliurement"o "autodeterminar-se", el problema del comunicat és que aquestes raons no poden mantenir-se a la vegada. O es condemna ETA perquè la violència és immoral, independentment de si afavoreix o no la "lliure determinació del poble basc"; o condemem a ETA per ser un obstacle per a la "lliure determinació del poble basc", independentment de si fa o no fa ús de la violència. Que són dues postures irreconciliables ho demostra el fet que fins fa ben poc molts creien que el País Basc seria independent gràcies a la violència d'ETA. Cal triar. La segona opció és terrible, perquè condemna per igual tots els "agents socials" (en abertzale) que obstaculitzen l'històric camí del poble basc cap a l'autodeterminació; siguin víctimes o botxins. La primera opció és noble, però no permet satisfer les passions de tots aquells seus electors entusiasmats amb el recent catalan tour de Bildu, pressumpte exemple de democràcia. Aquest discurs entre dues aigües de part de l'independentisme s'ha demostrat políticament rendible, però no només és lògicament absurd sinó moralment repugnant. 

8 comentaris:

Luka Lisjak ha dit...

Desgraciadamente, las posiciones políticas nunca han sido derrotadas sólo por el hecho de ser "moralmente repugnantes", sino por la falta de conseguir los resultados que prometían. En este sentido, me parece muy positivo que finalmente todos (o casi) los independentistas se han dado cuenta de que "ETA es un obstáculo para la libre determinación del pueblo vasco". Seamos realistas: ETA se disolverá sólo si habrá una fuerte presión desde el mundo abertzale que lo haga; y en la izquerda abertzale esta posición no madurará por una improvisa iluminación ética, sino através de la gradual comprensión de que la violencia terrorista representa el mayor obstáculo a sus estrategias políticas.

Ferran Caballero ha dit...

Luka,

tienes razón. El bien no siempre triumfa por las mejores ni por las más coherentes de las razones. Pero creo que nunca está de más recordar que son estas "malas" razones las que han servido hasta ahora para justificar el terrorismo.

Un abrazo,

A. ha dit...

el llibre que et vaig dir es "sobre el olvidado Siglo XX de Tony Judt
Salut
Anna

Dessmond ha dit...

Reconec que els comunicats que acostuma fer SI són de pa sucat amb oli. Aquest no podia ser d'altra forma. Ara, queda ben clar què volien dir encara que la lògica filosófica et porti per viaranys tan sorprenents.

Ferran Caballero ha dit...

Anna,

Moltes gràcies. El buscaré!

Una abraçada,

Ferran Caballero ha dit...

Dessmond,

el que em preocupa és que aquests viaranys no són gens sorprenents. I que l'argumentació neta i lògica no és ni hauria de ser patrimoni dels llicenciats en filosofia. I que no sé exactament què volen dir. Fins i tot! que em sembla que el que volen dir és precisament el que diuen. I que això és el que els fa convidar a la gent de Bildu presentant-los com a "organització" exemplarment democràtica sense que gairebé ningú s'atreveixi a dir. A mi, com dic, aquest doble joc amb el terrorisme d'Eta em sembla simplement repugnant.

Una abraçada,

claudio ha dit...

Lo he encontrado, por lo que me permito romper mi voto.

“It is only too apparent that cosmopolitanism is the privilege of those who can take a secure nation-state for granted … The cosmopolitan order of the great cities - London, Los Angeles, New York, Paris - depends critically on the rule-enforcing capacities of the nation-state … In this sense, therefore, cosmopolitans like myself are not beyond the nation; and a cosmopolitan, post-nationalist spirit will always depend, in the end, on the capacity of nation-states to provide security and civility for their citizens. In that sense alone, I am a civic nationalist, someone who believes in the necessity of nations and in the duty of citizens to defend the capacity of nations to provide the security and the rights we all need in order to live cosmopolitan lives.”

Michael Ignatieff

Xavier Rull ha dit...

No acabo t'entendre el teu post. Es pot voler fer una cosa per dos motius distints, que no tinguin res a veure l'un amb l'altre (no cal ni que siguin contradictoris). Jo vull que l'ordenament urbanístic del meu poble estigui ben fet per dos motius: perquè m'agrada veure el meu poble endreçat i perquè així estalviarem molts euros de les arques municipals en un futur, quan calgui reordenar el trànsit, obrir els carrers per a fer clavegueres, etc. On hi veus el problema? (I, francament, jo sí que no he entès el teu escrit.)