11.11.10

Pluralisme i cultura (Hayek, FCO)

En un discurs davant les joventuts del seu partit, la cancellera alemanya Angela Merkel va declarar que “el multiculturalisme ha fracassat completament”. A l’hora de la veritat, el multiculturalisme s’ha mostrat com la il·lusió infantil que sempre havia estat. Contra la difícil tasca d’integrar els nouvinguts a la comunitat política d’acollida, el multiculturalisme presentava la còmoda alternativa de la no-convivència, del viure, com deia Merkel, “cadascú per la seva banda”.
Un dels problemes del multiculturalisme és no haver entès que els humans estem condemnats a conviure i que la pluralitat no és una particularitat de les nostres societats, sinó la condició de possibilitat bàsica de tota societat humana. I que és precisament per això que les societats basen la convivència dels ciutadans, la seva supervivència i cohesió com a societats, en l’intent constant de construir una “cultura cívica” compartida.
I aquest, el de la cultura, és un altre dels problemes del multiculturalisme. Perquè quan a tot li diem cultura, fins al punt que fins i tot als okupes i a d’altres animals els reconeixem “la seva propia cultura”, és evident que el terme ja no serveix per diferenciar alguns fenòmens que estem obligats a diferenciar. Ja no només per diferenciar les òperes de Verdi dels crits del primer embriac que puja un vídeo al youtube, sinó qüestions “culturals” amb una rellevància política tant diferent com la menja del kebab o la pràctica de la mutilació genital femenina. Com a mínim, aquesta confusió hauria de servir per entendre, avui més que mai, que no hi ha res que mereixi ser conservat pel simple fet de definir-se com a “fet cultural”.
Mentre el multiculturalisme sigui, com pretén ser, alguna cosa qualitativament diferent a la celebració del sushi i les cambreres asiàtiques, mentre pretengui defensar la convivència en una mateixa societat de diferents “cultures cíviques”, amb sistemes de valors diferents i no necessariment compatibles, amb llengües diferents i literalment incomprensibles l’una per a l’altra, el multiculturalisme estarà condemnat, o bé al fracàs, o bé al conflicte permanent. 

Article publicat a l'Espai Hayek, de la FCO

2 comentaris:

rA ha dit...

Jo diria que del conflicte permanent no ens en salvem --- molts esperaven que desapareixes sense mes, puc sospitar, pero hi ha idees que jo en diria "multiculturals" que em semblen be. Vull dir, n'hem d'aprofitar tot el que poguem, perque no hi ha una alternativa ben definida, em temo.

claudio ha dit...

'We have to nail down the definition of the problem. There is no general failure to integrate. In the U.K., for example, we are not talking about Chinese or Indians. We are not talking about blacks and Asians. This is a particular problem. It is about the failure of one part of the Muslim community to resolve and create an identity that is both British and Muslim.'
Tony Blair

http://www.tonyblairoffice.org/news/entry/making-muslim-integration-work/