15.9.10

El camí de la independència

Segurament Puigcercós té raó quan diu que el procés d'independència només pot tenir lloc fora de la legalitat espanyola. Com a mínim, és segur que hauria de fer-se fora de la legalitat espanyola vigent, i costa molt imaginar una legalitat espanyola possible que contempli la independència com a possibilitat. Essent així, el camí de la independència hauria de ser, o bé una declaració unilateral del Parlament de Catalunya, o bé alguna cosa així com un alçament popular. Precisament per això no té cap sentit que ERC exigeixi la convocatoria d'un referèndum per la independència com a condició sine qua non de possibles pactes post-electorals.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Bé, lógica bàsica. Si la legalitat espanyola no permet fer referèndums per l'autodeterminació, fer-ne un estaria fora de la legalitat espanyola. Llavors no és contradictori exigir que qui vulgui comptar amb ells estigui disposat a fer-ho.
Si A només es pot aconseguir fora de X, i B és fora de X...

Ferran Caballero ha dit...

Bé. Si A només es pot aconseguir fora de X no vol dir que pel simple fet de ser fora de X tinguis A. Estar fora de X és condició necessaria però no suficient per obtenir A.
Com a estrategia electoral, Puigcercós pot dir i fer el que cregui que més pot beneficiar el seu partit. Però el que jo critico és que es pensi que de la voluntat de celebrar un referèndum se segueixi la celebració d'un referèndum i d'aquí la independència. Simplement, perquè aquest referèndum no se celebraria.

rA ha dit...

I si el referendum no es vinculant? Crec que aixo es pot fer de forma legal, i ben fet (i aqui pateixo pel que faria en Puigcercos ) representaria una pressio enorme per fer un referendum vinculant o, si Espanya es tanca, per un alc,ament popular que seria vist com a legitim.

Ferran Caballero ha dit...

Juraria que, vinculant o no, no es pot celebrar un referèndum sense el "permís" de l'Estat.

"el Primo" ha dit...

El que és il·legal és que el govern convoqui un referèndum. Ara bé, el Puigcercós pot convocar un referèndum, no des del govern, sinó en nom d'una organització no-governamental (òbviament no seria un referèndum vinculant *formalment*), això ningú li pot impedir.