11.12.09

Responsabilitat periodística

Dimecres de la setmana passada el programa El Intermedio, de La Sexta, va emetre el següent vídeo.El Periodista Hermann Tertsch havia dit al seu programa de TeleMadrid que "si pogués matar a 15 o 20 membres d'Al Qaeda per alliberar els nostres tres compatriotes (segrestats) ho faria sense dutar-ho". El Gran Wyoming va considerar que aquestes paraules eren "periodisme irresponsable", però no va especificar de què s'hauria de responsabilitzar el senyor Tertsch ni si hauria de fer-ho d'alguna cosa més que de dir la veritat. De fet, si Wyoming pretenia exigir responsabilitat periodística i res fa pensar en la falsedat dels desitjos de Tertsch, el què el Gran Wyoming debia voler dir és que el periodista de l'ABC i TeleMadrid hauria de responsabilitzar-se dels possibles efectes de les seves paraules. Acte seguit, el programa va emtre uns vídeos manipulats de forma evident on els 15 membres d'Al Qaeda eren substituits per "pacifistes que prefereixen morir a matar", "ministres per algun diner" i "15 o 20 menors de 25 anys". Que el discurs estigui manipulat de forma evident ningú ho posa en dubte i és, de fet, la pretesa gràcia del vídeo. Però aquesta manipulació té efectes de gran rellevància, perquè les paraules que escolta l'espectador no són ja les de Tertsch sinó les de l'equip de Wyoming. 5 dies després de l'emisió del programa el periodista Tertsch va ser agredit al centre de Madrid. La relació entre l'agressió i el polèmic vídeo no és clara, ja que es desconeix l'agressor i es desconeixen, per tant, les seves preferències televisives. Es desconeixen tantes coses del cas que, de fet, es desconeix fins i tot si l'agressor va reconèixer el senyor Tertsch i si és per aquest motiu i no per qualsevol altre que el va agredir. Aquest desconeixement no ha evitat que alguns demanin (o pretenguin lícit demanar) explicacions al Gran Wyoming. Mai podrà queixar-se el periodista responsable, però ho podem fer nosaltres veient que cometen la mateixa injustícia que s'havia comès amb Tertsch. Seria ja un progrés que ens limitéssim a responsabilitzar els periodistes de la seva feina.
.

1 comentari:

Gerard ha dit...

Disculpe el retraso Caballero,

Hegel sostiene que el señor es conciencia para sí que sólo se realiza en la conciencia en sí del esclavo. «La verdad de la conciencia independiente es, por lo tanto, la conciencia servil», escribe el filósofo alemán.
Hegel afirma que el amo necesita del esclavo para existir mientras que el esclavo es independiente cuando éste asume su condición necesaria de siervo, que «es en sí y para ella misma», es decir, conciencia de su pura negatividad que se vuelve afirmación de sí misma frente al señor.
Lo que dice Hegel no es un juego de palabras sino una sutil y profunda descripción de los mecanismos de poder. La auctoritas de un líder se basa en la existencia de esa conciencia servil, dispuesta a ejecutar los deseos del amo.En definitiva: sumisión.

Como estudiante de filosofía, seguro que la lectura le resultará provechosa.

Saludos cordiales.