2.6.09

Presidencialistes?

Deia ahir que els pactes post-electorals, sent perfectament legítims, s'aprofiten del fet que la nostra sigui una democràcia on els electors, creient triar el seu President, trien en realitat els seus diputats. Deia, encara, que els diputats no són en realitat triats, perquè les llistes tancades impedeixen poder escollir uns diputats entre d'altres. Al final, la gent que volent escollir alguna cosa no pot triar ni President ni diputats per força ha de sentir que el seu vot és, com a mínim, irrellevant. L'elevada abstenció n'és un indici molt més clar que les protestes públiques. Doncs bé, a diferència de les eleccions al Parlament o les estatals, a les eleccions europees la gent és plenament conscient del que vota, la gent és plenament conscient d'estar decidint quins seràn els diputats al Parlament Europeu, i la participació de diumenge vinent ens donarà també una clara mostra de la importància que la gent dóna a escollir els diputats al Parlament i no el seu President.
.

3 comentaris:

RS ha dit...

Malgrat honorables excepcions al Parlament Europeu no li dóna importància ningú, començant pels mateixos que s'hi presenten, o és que has escoltat algun cap de llista que en fes menció especial?

Els que no voten no voten i a aquestes alçades sobren ja totes les explicacions, i els que voten, votin qui votin, votaran en funció d'interessos locals. O no?

"el Primo" ha dit...

És normal que no li donin importància al Parlament Europeu, perquè no en té gaire d'importància, ja que bàsicament és un òrgan consultiu. Pel que fa a la qüestió de la legitimitat dels pactes post-electorals, això és un tema totalment subjectiu, perquè la legitimitat és una qüestió moral i la moral és subjectiva, per tant no hi ha res a discutir. És tant correcte dir que el pacte PP-PSOE és legítim, com dir que és il·legítim.

RS ha dit...

"el Primo",

Crec que és fer un gran reduccionisme el fet de dir que el Parlament és un organ consultiu. Home, no decideix el mateix que un Parlament nacional, però d'aquí a ser un organ consultiu... La iniciativa política, l'aprovació del Pressupost o la codecisió són importantíssims, sí, menys del que alguns desitjaríem, però ja és molt.

Anava a escriure que tots els pactes són legítims, però m'ho estic repensant així que vaig escrivint, perquè si el sistema no és prou representatiu (et sents realment representat quan votes?) quina legitimitat democràtica té cap pacte? Bé, fins i tot cap govern? Si el sistema fos clarament representatiu, si el meu diputat (o grup de diputats) realment em representés no m'haurien de donar cap justificació de amb qui pacten o per què. El problema és que la representativitat és tan difusa que els partits poden fer el que volen i justificar-ho després amb jocs de mans, i cada dia vota menys gent, i ells se n'extranyen o es gasten milions per estudiar-ne les causes.