3.5.09

ICV contra el realisme papal

Diria que no es pot superar aquest problema del Sida només amb diners, tot i que aquests siguin necessaris; però si no hi ha ànima, si els africans no ajuden (comprometent la responsabilitat personal), no es pot solucionar aquest flagel distribuint preservatius; al contrari, augmenten el problema.

Benet XVI

Entenc que aquestes paraules hagin pogut incomodar els nois d'Iniciativa, que han decidit presentar una Proposició no de Llei al Congrés per reprovar-les. Ho entenc no només perquè és la capacitat de patir aquestes petites incomoditats el que els garanteixen el sou, sinó perquè també a mi, que treballo gratis i m'incomodo baratet, em van molestar. Em van molestar perquè contradeien les meves propies conviccions, aquelles que Herrera posa en boca del sentit comú per afirmar que "l'única via possible i lògica per aturar la Sida a l'Àfrica és l'ús del preservatiu" i que "les declaracions irracionals del Papa s'aparten del que defensa la comunitat científica internacional i és una mostra de gran irresponsabilitat". Però precisament per això no em van molestar tan com llegir, pocs dies després, l'article The Pope might be right, d'Edward Green, on el científic i investigador en salut pública de la Universitat de Harvard afirma que "l'evidència empírica demostra que el Papa té raó" i que, a diferència de països com Tailandia o Cambodja, la promoció de l'ús del condó no ha ajudat a rebaixar el nombre de nous contagis a l'Àfrica.

A mi aquestes notícies m'incomoden de la mateixa manera que saber que no n'hi ha prou de canviar el President dels Estats Units per acabar amb la guerra i la tirania al món, que no n'hi hauria prou de donar el meu sou a una ONG per acabar amb la fam a l'Àfrica, o que no n'hi hauria prou de condonar el deute extern de tots els països que en tenen per acabar amb la pobresa. Com, de fet, m'incomoda que tampoc n'hi hagi prou d'escriure cartes al diari per convertir Cuba en una democràcia exemplar, que tampoc separar la brossa en bossetes de colors sigui suficient per dominar el clima o que fer portar els periodistes davant la senyu no sigui suficient per garantir que un Conseller d'Interior faci bé la seva feina.

Entenc les incomoditats dels noiets d'ICV perquè són precisament els seus enemics existencials els qui més han fet per lluitar contra el Sida a l'Àfrica; l'església catòlica a través de les missions i George W. Bush a amb el pla PEPFAR. I les entenc perquè jo també voldria ser capaç de solucionar el problema del Sida a l'Àfrica fent callar el Sant Pare i repartint milions i milions de condons per tots els africans amb trempera matinera, perquè sóc gandul de narius i jo també aspiro a un món tan fàcil d'endreçar com la meva agenda, però si malgrat la mandra alguna cosa crec haver tingut temps suficient d'aprendre és que quan la realitat ens contradiu l'error acostuma a ser nostre.

Article publicat a El Matí.cat

14 comentaris:

Efrem ha dit...

Jo l'admiro, admiro profundament el Papa pels grans i sants pebrots que té.

Gregorio Luri ha dit...

Plas, plas, plas.

lola ha dit...

A més de tenir-los grans... No es posa condó.
Molts plas, també.

Si hi ha una qüestió que em treu de polleguera és el "tercer món i l'esquerra". Una neboda meva és farmacèutica, i quan va acabar la carrera va anar treballant en diverses farmàcies. Els medicaments caducats són els que s'envïen als països pobres. No m'estranyaria que també els condons fossin defectuosos.

Que el que passa a l'Àfrica és fondament moral i cultural, és una evidència. Fa poc, LV digital tenia penjat un article comentant la feina ingent que porta a terme la catòlica "Comunidad de San Egidio" i ironitzava també amb la feinada dels d'ICV

rA ha dit...

Deixant de banda els de ICV i la seva confusio profunda, no puc estar pas d'acord amb el papa i trobo que es d'una gran irresponsabilitat anar menystenint els preservatius. Desgraciadament, la santa seu es part del problema i tambe de la solucio; pero guanyariem molt si es deixessin dogmatismes de banda quan hi ha la vida de persones pel mig.

Sobre l'estudi de Harvard i el que diu el papa: no fotem. El que diu l'estudi es el resultat d'un analisi empiric que, deixant de banda les mancances que tot estudi d'aquesta mena te, intenta aillar l'efecte d'una campanya de preservatius. Ara, el papa repeteix verbatim el que diu l'estudi, i ni tu ni ningu es creu que aixo es simplement la constatacio d'un fet: un cop ho diu el sant pare, es politica, i per tant passar de "ser" a "hauria de ser."

"el Primo" ha dit...

M'he llegit l'article del tal Edward C. Green i no aconsegueixo veure cap dada que suporti la idea que els preservatius no són efectius contra la transmissió del HIV. La suposada "evidència empírica" que demostra la ineficàcia del preservatiu sembla que no es pot trobar enlloc, i en cas de trobar-se seria tot un descobriment que posaria en dubte els fonaments de la medicina moderna.

Si un virus pot traspassar una barrera de làtex, això voldria dir que el virus domina la tecnologia del teletransport. Voldria dir que ningú està segur (ni tan sols els monogàmics, ni els anti-sexe) perquè el virus es podria teletransportar directament d'un organisme a un altre.

Jo m'inclino a pensar més aviat que el Papa de Roma és un paràsit que no sap de que parla. El problema del Papa de Roma és que ell ha decidit renunciar a tota una sèrie de coses a canvi d'una dubtosa recompensa en una hipotètica "altra vida", i això l'ha convertit en un amargat. I com que és un amargat, vol amargar la vida a la resta de la humanitat, vol que els altres també renunciem, igual que ell, a tot allò que fa que valgui la pena viure (drogues, alcohol, sexe, futbol, etc.). Doncs, ho té clar!

Noctas ha dit...

El problema del Sida a Africa estimada Lola no és ni cultural ni moral, és el sida i punt. Aquesta voluntat d'evangelitzar i de culturitzar l'Africa em comença a a fastigejar, collons!!!

Rafel ha dit...

Aquest tema realment cansa. L'OMS ja va donar unes directrius basades en estudis empírics, per resumir:

1) si pots, absten-te

2) si no pots abstenir-te intenta ser monògam i fidel (però el tema òbviament no funciona si la teva parella et posa les banyes o si la teva parella es va contagiar amb anterioritat per molt que juri i perjuri ser "verge").

3) si no et fies de la teva parella o no tens parella fixa, utilitza condó.

Ferran crec que en la teva argumentació confons extrapolació estadística amb evidència empírica (que diu que el VIH no traspassa el làtex, altra cosa és què fa la gent amb els condons).

En tot cas el papa no fa ni una cosa ni l'altra, simplement es basa en la moral sexual de l'església, que està molt bé per als catòlics, però ni tot el món es catòlic ni tots els catòlics segueixen les directrius de l'església.

Potser el papa arriba a una conclusió semblant a la OMS, però com a filòsof sabràs que una argumentació no és només vàlida en funció de la seva conclusió, sinó també perquè tots i cadascun dels passos intermitjos que s'han fet per arribar a la conclusió han seguit un mètode de raonament vàlid. Que jo sàpiga la moral de l'església és revelada, no argumentada en estudis empírics o estadístics.

És com si jo, completament ignorant sobre metereologia, digués que demà plourà i resulta que plou. No per això (que pot ser pura casualitat) jo em converteixo en un avalat expert metereòleg.

En definitiva, la política per als polítics, la salut pública, per als metges i epidemiòlegs i la religió per als religiosos. De SIDA no haurien de parlar ni Benet XVI ni Joan Herrera sinó els experts, que per això porten 30 anys treballant amb grans avenços.

Altra cosa és que a Àfrica la política (o l'absència de política) interfereixi en el combat de la malaltia.

Ferran Caballero ha dit...

"Primo",
jo no he dit que el preservatiu no sigui efectiu contra la transmissió del HIV. Tampoc he dit que el virus domini la tecnologia del teletransport. La diferència entre l'eficacia de les campanyes de promoció del preservatiu a l'Àfrica i a Tailàndia no depèn de la qualitat dels condons (per ser prudents, segur que no només d'això) ni dels superpoders dels HIV africans. Sobre les teves introspeccions parapsicològiques en la ment de Ratzinger, res a dir.

Noctas,
dir que el problema del Sida a l'Àfrica és el Sida és no dir res. Confondre la complexitat del problema i el reconeixement de la seva dimensió moral amb la voluntat d'evangelitzar és una absurditat que, si bé pot donar grans rèdits electorals i divertits moments de divertida demagògia és intel·lectualment ridícul i políticament irresponsable.

Rafel,
és el que deia, jo no dic (i em sembla que el Papa tampoc), que el VIH africà traspassi el làtex. El que es diu, el que diuen els estudis i el que pretenia defensar jo, és que el problema no es resol repartint condons.
D'altra banda, he d'admetre que tinc seriosos dubtes sobre la possibilitat de fonamentar una ètica en estudis emopírics i estadístics.
Moltes gràcies pel teu comentari, una abraçada

Rafel ha dit...

En tot cas una política sanitària responsable (sobre el VIH i sobre moltes altres malalties de transmissió sexual) es basa en què qui demani condons o informació sobre com reduir el risc de contagi n'ha de poder adquirir sense cap mena de restricció (el tema de l'abstinència com a via de prevenció ja el dono per assumit perquè és autoevident). No em fico si s'han de de subvencionar els condons o no, sinó en la llibertat de poder-ne adquirir -que inclou, per cert, la llibertat de no adquiri-ne, o sigui que estem sent 100% respectuosos amb aquells que vulguin seguir la doctrina del papa!-. I mentre a Espanya i al món desenvolupat els condons són assequibles a tota la població, a l'Àfrica, no; mentre a Espanya i al món desenvolupat la informació sobre les vies de contagi i els diferents mètodes de prevenció són assequibles a tota la població, a l'Àfrica, no. És a dir un europeu té els instruments per ser responsable ell/a solet/a de la seva salut sexual (bé, de fet no tots, pensem en els casos de violació). Un africà, per desgràcia no.

Per tant, si creus en la responsabilitat individual, qui individualment cregui que el millor per la seva salut sexual (i la dels altres amb qui tingui "contacte") és fer servir condons n'ha de poder fer servir (i qui vulgui ser cast o no vulgui fer servir condons que ho faci sempre que no obligui als altres a fer el mateix!).

En definitiva, no crec que condemnar l'ús del condó o obstaculitzar-ne la distribució sigui la millor manera de prevenir el VIH, francament. Si la gent vol ser casta ho serà igualment amb condons disponibles al costat de casa i després d'haver assistit a 300 xerrades sobre com col·locar correctament un condó!

Has de tenir en compte que no al condó de l'església no té cap mena de matís. És un "no" i prou. Sense més explicacions. En contrast, l'OMS no recomana cegament el condó sinó que diu: si pots abstent-te, si no pots abstenir-te, mira de tenir una relació monògama (si tots dos sou seronegatius), en qualsevol altra situació, considera fer servir el condó perquè REDUEIX el risc de contagi (i òbviament és millor reduir el risc de contagi que no reduir-lo, no?).

Per altra banda una dada que ens pot fer reflexionar: la majoria de dones infectades pel VIH a Àfrica són dones casades en relació monògama i 100% fidels que han arribat verges al matrimoni. La moral sexual cristiana i islàmica serveix de ben poc a aquestes dones! A més parlem de zones on altíssims porcentatges de la població estan infectats i on, per molt que es prediqui l'abstinència, un altíssim porcentatge de la població no ho complirà i el virus s'anirà extenent.

A déu el que és de déu i als virus el que és dels virus: no entenen ni de moral ni de ideologia ni de religió.

De tota manera, com t'expliques que els contagis hagin baixat lleugerament en el món desenvolupatmentre que a l'àfrica han augmentat tant? No tindrà el condó alguna cosa a veure? Perquè dubto que la població del món occidental segueixi en massa la doctrina sexual de l'església...

De fet, crec que el diferencial és la reticència a utilitzar condó de molts africans no pas per influència vaticana sinó per un tema cultural lligat probablement al masclisme: molts homes i dones europeus que tenen relacions potencialment de risc han incorporat més l'ús del condó, mentre que molts africans que tenen pràctiques de risc consideren que "fa nosa" per motius culturals.

L'ètica i la moral no poden ser sempre absolutes però la majoria de vegades sí que poden determinar si tal cosa és millor que tal altra en determinades circumstàncies, sense ser cap de les dues "bones" o "dolentes" absolutament.

Està molt bé fonamentar una ètica en principis inamobibles (es tan legítim com ser relativista) però quan hem d'aplicar-los a una població heterogènia i nombrosa, doncs... què vols que et digui. I si hi ha una malaltia pel mig doncs encara ho veig menys clar...

És obvi i autoevident que l'únic sexe 100% segur és el no-sexe. Però hi ha un sexe "més segur" o "mitjanament segur" i hi ha pràctiques més "segures" que altres. Per contra, l'església ho veu com un tema blanc-negre: fora de l'abstinència o del sexe heterosexual dins el matrimoni no té més propostes ni té res més a dir. La OMS també fa dues propostes similars a l'església (abstinència o relació monògama entre seronegatius -el virus no entèn d'estats civils-), però n'afegeix una tercera (el condó) perquè és obvi que molta gent no podrà o voldrà complir les dues primeres recomanacions.

La cosa, crec jo, és que cal tenir tota la informació i que cadascú assumeixi els riscos que està disposat assumir en la seva vida sexual amb informació i accés lliure a mètodes barrera. Benet XVI de fet està en contra d'aquest lliure accés i, per tant, em sembla lògica la crítica des del punt de vista liberal i més quan el lliure accés al condó no obstaculitza l'abstinència per res!

Per últim, trobo tendenciós que parlis d'algú d'extrema esquerra com Joan Herrera per exemplificar la crítica a Benet XVI quan molts polítics liberals i de dretes com Angela Merkel també l'han criticat.

Ferran Caballero ha dit...

Rafel,
em sembla que no ens entenem gaire. Jo no sóc el Papa, així que no em responsabilitzo de les seves paraules ni de les seves intencions ni de les seves creences etc. De fet, i per no ser, ni tan sols sóc creient. Evidentment, no tinc cap problema teòric amb els condons i de la praxis no em sembla que sigui el lloc per parlar-ne. Tampoc quan són condons d'ús a l'Àfrica. En cap moment he dubtat de l'eficacia dels condons per impedir la transmissió del virus de la Sida. I sobre si les meves són argumentacions liberals o no, he d'admetre que aquesta és una qüestió que cada dia em preocupa menys.
No et segueixo en les teves reflexions sobre ètica, però he d'admetre que la culpa no és teva.
Sobre si és tendenciós que parli d'algú com Joan Herrera quan polítics liberals i de dretes com la Merkel també han criticat Benet XVI, en absolut. Em preocupa més el que digui Herrera sobre aquest tema que Merkel tot i que Merkel m'agrada molt més que Herrera per raons que escapen a cap tipus de tendència política. Digues-li com vulguis, però alguns en diuen "kilòmetre sentimental". Jo no sóc ciutadà del món.
Una abraçada i moltes gràcies pels comentaris

Noctas ha dit...

Ferran, Ferran , dir que el problema del Sida a Africa és el Sida, és dir molt més que tota la pasterada del teu article que ni diu res ni resol res. Això sí que és políticament irresponsable. Tot i que tú ets aspirant a filòsof, no a polític. I dir que el problema del Sida és complex i donar-li una dimensió moral determinada també és paper de Water d'aquell que no eixuga bé el cul...oi que em comprens...? Vosaltres ja podeu anar donant-li dimensions morals i complexitats vàries al Sida, que els negres de l'Africa seguiran follant sense condó i si arriba el dia que es posen el condonet no serà perquè cap filòsof-intel.lectual (El papa per exemple) occidental els hi fiqui la seva dimensió moral al caparró ni perquè ells mateixos vegion en el Sida una complexitat determinada ni polles en vinagre, serà, pura i simplement per raons de subsistència, per no morir-se...auuu saludus crack!!!!

Ferran Caballero ha dit...

Noctas, noctas...

Noctas ha dit...

Ferran. És que m'agrada contradir-me i dir coses com aquesta "i si arriba el dia que es posen el condonet no serà perquè cap filòsof-intel.lectual (El papa per exemple) occidental els hi fiqui la seva dimensió moral al caparró" perquè així converteixo al papa en una mena de Saura vestit amb toga que alça les mans al cel i els hi diu als negres que la vertadera dimensió moral és la de posar-se el condó....és que m'agrada jugar., no puc fer-hi més...per cert el teu article ni me l'havia llegit., ara sí que ho he fet i en fi, està molt bé, molt bé...massa previsible, però en fi, almenys prens distància i no et tragues ni el discurset estúpid dels comunistes (Condooooooons llençats amb avions) ni tampoc el del Papa ( estimeu-vos negreets, estimeu la vostra dona, no sigueu animals, no cardeu per aquí i per allà, busqueu l'amor espiritual, .....balabalabla...saludus

Ferran Caballero ha dit...

Estimadíssim noctas,
gràcies per l'aclariment. De totes maneres, el proper cop que critiquis un article meu perquè no diu res, o és paper de Water d'aquell que no eixuga bé el cul o alguna altra de les teves sempre apreciables consideracions, t'agrairia que, com a mínim, tinguéssis una idea aproximada del que diu l'article. Llegir en diagonal, encara que sigui. I si no és per respecte a mi o als altres comentaristes als que critiques d'una manera ofensiva, gairebé insultant, crec que com a mínim seria convenient per allò que alguns anomenen "vergüenza torera".

Una abraçada,