5.10.08

Pino Masciari

Aquesta setmana els diaris informaven sobre els importants progressos del govern italià en la lluita contra la Camorra que el seu desmesurat ministre de l'Interior, Roberto Maroni, ha qualificat de "guerra civil". A l'arribada de 500 agents de reforç a la Campania va seguir la detenció de 30 camorristes, entre els quals hi ha Giuseppina Nappa, la dona de Francesco Schiavone, alies Sandokan, empresonat des de 1998 i considerat un dels membres més importants del clan.
És sens dubte una bona notícia que les pràctiques que el govern de Berlusconi havia iniciat amb gitanos i sensepapers hagin finalment servit també per detenir criminals. Però aquests èxits no ens haurien de fer oblidar que la fortalesa que cal exigir a un govern democràtic no es limita a una eficaç persecució del crim sinó en una sincera i ferma implicació en la protecció dels seus ciutadans, tasca fonamental de l'Estat de dret i autèntica legitimadora de les accions policials. I dic això perquè mentre el govern italià i els diaris d'arreu, celebren entusiastes els seus recents èxtis, i nosaltres amb ells, a la mateixa Itàlia hi ha persones com Pino Masciari, gent que no només són amenaçats i perseguits per la màfia a causa de la seva implicació en la lluita contra el crim organitzat sinó que s'han convertit també en víctimes del seu propi govern.
Giuseppe (Pino) Masciari és un empresari calabrès de la construcció que entre l'any 1990 i el 1992 va rebel·lar-se contra la tirania dels polítics locals i la organització mafiosa 'Ndragheta negant-se a pagar-los el 3 i el 6% dels seus beneficis respectivament i a treballar gratuïtament a conveniència dels extorsionadors. A partir d'aquell moment, ell, la seva família i les seves empreses van començar a ser víctimes de represalies. De caràcter econòmic per part del poder polític, que no només va deixar de contractar els serveis de les seves empreses (dedicades principalmet a la construcció d'obra pública) sinó que es va negar a pagar-li les obres ja executades. En forma d'atacs, amenaces, agressions, incendis i robatoris per part de l'organització mafiosa. Després d'anys de lluita als tribunals, el 1997 va entrar, amb la seva dona i els seus fills, com a Testimoni de Justícia al Programa Especial de Protecció i des d'aleshores, Pino Masciari ha recorregut el país sencer convidat com a exemple de resistència a les màfies per Institucions Locals, Associacions Antimafia, Grups Socials diversos i escoles explicant la seva experiència i el sentit i valor de la seva lluita.
El dijous 18 de Setembre del 2008, el President de la Comissió Central de Protecció, Alfredo Mantovano, a través del Servei Central de Protecció-Roma, li va comunicar la decisió de revocar-li l'escorta pels seus desplaçaments, autoritzant-lo, amb una expressió que només pot ser qualificada de cínica, a “moure's amb autonomia” i amb els seus propis mitjans. Davant aquesta situació, els amics de Pino han respost a aquesta decisió com ja havien fet en ocasions anteriors; inspirant-se en els PBI (Peace Brigades International) i els Cossos Civils de Pau han decidit acompanyant-lo ells mateixos a les assamblees, actes públics i fins i tot també als processos judicials. Perquè Pino Masciari segueix sent un Testimoni de Justícia, testimoni de les màfies però també testimoni del cinisme d'una classe política que sovint per interès i quan no per deixadesa ha estat incapaç de combatre amb l'eficacia i decisió necessaries la principal amenaça a la convivència pacífica de la societat italiana.
.
.

3 comentaris:

Andrea Sacco ha dit...

bon dia, escriu malamèn en català. Escriu desde Italia i soc amic de Pino Masciari. Estèm con el an tots sus viatges a defendre-lo sin ajuda de part de las força de policia.
Continuerem fin tan che serà necesari i el ministerio del interiori no actuarà una bona proteccion pa el i su familla. Necesitem ayudas: informeu tots vostre amics de la storia de Pino i de nostra accion, necesitem tambè ayuda economica a cobrar los gastos. Nesecitem personas. Comenteis el blog www.pinomasciari.org. Visca Pino Masciari i su familla. Gracias! Andrea

Pedro ha dit...

http://www.rtve.es/mediateca/videos/20081008/dia-muerte-sarajevo/309738.shtml?s1=noticias&s2=&s3=

ferrancab ha dit...

Grazie a voi,

Gràcies mein dichter freund