6.8.08

Siné i els absolutistes del "free-speech"


.
A França el debat sobre la llibertat d'expressió torna a ser d'actualitat després que el dibuixant Siné hagi estat acomiadat del setmanari satíric Charlie Hebdo. L'orígen de la polèmica es troba en un article on Siné feia broma amb la possibilitat que Jean Sarkozy, fill del President de la República Nicolás Sarkozy, es convertís al judaïsme, religió de la seva promesa Jessica Sebaoun-Darty, abans de contraure matrimoni.
.
Il (Jean Sarkozy) vient de déclarer vouloir se convertir au judaïsmeavant d’épouser sa fiancée, juive, et héritière des fondateurs deDarty. Il fera du chemin dans la vie, ce petit.
.
Un comentari que s'ha qualificat d'antisemita i que, després que el caricaturista i articulista es negués a disculpar-se com li havia demanat el director de Charlie Hebdo Phillipe Val, va provocar el seu acomiadament. En el debat que aquest succés ha provocat ha recuperat els vells arguments de sempre en favor de la llibertat d'expressió i alguns se segueixen limitant a declarar-se coses tant lletges com free-speech absolutist. Altres, com el filòsof francès Bernard-Henri Lévy, s'han posicionat a favor de la mesura considerant que l'article era efectivament anti-semita i que, per tant, sobrepassava els límits de la llibertat d'expressió. Més enllà de les naturals pretensions de prendre partit en el cas concret, crec que no estaria de més recordar que la llibertat d'expressió és garantia que tothom pugui parlar, evita la censura preventiva, garanteix, en definitiva, que tot es pugui dir però no que tot pugui ser dit impunement. Acostuma a passar en democràcia, on la llibertat és una excusa com una altra per demanar al ciutadà que es faci responsable dels seus actes, fins i tot si són actes de parla. Així que a tots aquells que cada cop que surt a debat la llibertat d'expressió es refugien rera el tòpic del tot pot ser dit, tot pot ser escrit i tot pot ser dibuixat, caldria demanar-los encara un esforç si volen dir-se liberals.
.

2 comentaris:

Gregorio Luri ha dit...

Quins temps aquests, Ferran, en els que s'han de justificar les evidències!

Efrem ha dit...

Està clar, res a afagir al teu post, ho has deixat tot prou clar, ja. En tot cas, gràcies per la informació!

Salutacions