18.8.08

Ossètia no ens pot ser igual

La presència de Nicolas Sarkozy a la Ceremònia d'Inauguració dels JJOO de Pekín, després d'haver assegurat que no hi assistiria en senyal de protesta per la repressió al Tibet, va desencadenar a França una fal·laç però intensa polèmica. Interpretant el gest com una baixada de pantalons, els autoproclamats defensors dels Drets Humans s'oposaven al que van considerar com la seva derrota davant els imperatius de la Realpolitik. És en aquest context que l'enrabiada del Ministre d'Afers Exteriors francès, Bernard Kouchner a la televisió France 24, era alguna cosa més que anecdòtica. Perquè si una part de raó ténen els opositors a l'així dita realpolitik és que aquesta no és la millor manera de defensar els drets de l'home al món. És l'única. I hi ha tal bon rotllo entre aquests drets i aquesta política que fins i tot quan Hu Jintao demanava cínicament a Bush que no interferís en els seus afers interns, demostrava que la gran tasca política en defensa dels drets humans és precisament aquesta; la de convertir-los precisament afers interns.
En aquest sentit hi ha una possible lectura a fer de l'actual crisi del Caucas. Perquè els errors estratègics del President georgià Saakashvili, que ha servit en safata a Rússia la possibilitat de mostrar al món la seva potència i voluntat, són precedits d'una política d'indiferència occidental respecte els afers interns d'aquest aliat democràtic. La repressió exercida pel règim de Georgia sobre la població osseta no pot ser considerada només com un error d'oportunitat. Sabent que a Ossètia és més temut l'imperialisme georgià que el rus, aquesta hauria de ser també el recordatori que la millor manera que tenim de defensar els nostres interessos és apostar pels nostres principis.
.

2 comentaris:

Efrem ha dit...

Crec que la defensa dels drets humans (dels nostres principis)s'ha d'exercir sempre. Sense intervencions militars però amb contundència diplomàtica. Així, trobo que tots els estats són complices de l'incompliment dels drets humans, ja que s'omplen la boca parlant de democràcia i després ajuden a règims feixistes.

lrds ha dit...

Tens forca raó, fa temps que penso com tothom s´ha posat a favor dels georgians i en contra els russos sense tenir en compte per res els ossetis, com si no pintessin res, com si no tinguessin drets més enllà dels que els poden atorgar algun dels dos veins. Si, Rússia ha comès una agressió, però què pateix Ossètia dintre de Georgia?

La frase "la millor manera que tenim de defensar els nostres interessos és apostar pels nostres principis." Genial.