21.7.08

Parlamentaris amb consciència?

Mentre els parlamentaris siguin escollits a dit pels líders del partit és una exigència d'higiene democràtica que la seva tasca a la cambra es limiti a votar el que marquen els dits del director d'orquestra. Només per una extraordinaria casualitat l'exercici del vot conscient podria aportar alguna millora en la representativitat de l'elector i, per tant, mentre no siguin escollits pels posicionaments de la seva consciència sinó pels interessos i afinitats dels poderosos del clan polític, el més digne sembla ser que corresponguin amb la passivitat i l'actitut submisa que s'espera d'ells. La llibertat de vot dels diputats és una traïció al seu electorat així que, encara que només sigui per una vegada, és un consol saber que només s'accepta en qüestions poc importants.
.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

jejeje

Aquest ha estat el primer capítol del llibre "reflexions post-jornada d'Ètica i Política a la URL"

xD


A veure quan el del Pujol!

Efrem ha dit...

Estic essencialment d'acord amb tu, però cal tenir en compte casos de partits amb una ambigüitat i dissidència profundes, tant en les primeres files com en l'electorat. PSC, CiU i el conflicte amb els temes nacionals. En estar formats per tanta diferència seria de justícia aplicar també un criteri diferenciat a l'hora del vot. Però esclar, a l'hora de ponderar xifres i estadístiques seria un festival. És un tema complicat perquè el pragmatisme va per un costat i l'idealisme o teoria per un altre, no es pot tractar tan a la lleugera.

Salutacions!

rA ha dit...

No hi estic pas d'acord. Es voten llistes, no? No pas "liders" (que en canvi son decidits per la militancia).

Es clar que es faria molt dificil saber que votar si no hi hagues disciplina de partit... pero mes aviat acabariem aleshores amb les llistes tancades.