23.6.08

Merdodicea

si el fill de Déu pot ser jutjat per qüestions de merda, l'existència humana perd les seves dimensions i es torna insuportablement lleugera
.
Milan Kundera. La insuportable lleugeresa de l'ésser
.
El fill d'Stalin, el jove Iakov, va passar els últims dies de la seva vida en un camp de concentració alemany. Allà compartia habitació amb uns oficials anglesos. També compartien lavabo i els oficials protestaven sovint perquè Iakov el deixava brut. Negant-se a netejar-lo i després de barallar-se amb els seus companys d'allotjament, el fill d'Stalin va decidir demanar audiència al comandant del camp. Quan aquest es va negar a parlar de merda el fill d'Stalin no ho va poder suportar, va arrencar a córrer cap al filat elèctric i allà va morir. Ho explica Milan Kundera a La insuportable lleugersa de l'ésser.
Encara parlant de merda, Søren Kierkegaard, a "L'època present", explica que a "Els cavallers" Aristòfanes retrata el final de l'estat de putrefacció quan la plebs acaba adorant la femta de la societat talment com s'adora la del Dalai Lama. En aquesta mateixa lògica del procés històric la coneguda i banalitzada "Merde d'artiste" es presenta com una important fita en la cursa humana cap a la baixesa total. No encara en aquesta merda que conserva la fe en el poder elevador de l'adjectiu, però si en la merda de l'anònim que ni és artista ni pot ja ser-ho, hi ha el destí d'una humanitat que es nega a concebre cap projecte més elevat que l'assalt a les seves pròpies profunditats. L'adoració del que ens és comú, del que ens fa semblants, és en realitat l'adoració del que quan encara distingiem entre nord i sud ens feia baixos. Mai l'home havia construït Déu a la seva semblança fins al punt de fer-lo defecar i només quan tenim present que el mateix que a tots fa iguals era a la vegada allò que a tots feia diferents de Déu s'entén el sentit tràgic d'aquesta tendència a l'autoenaltiment que certificava el grup Brams quan es dirigia al rei per dir-li allò de "quan et tinc més respecte és quan t'imagino cagant".
..