9.11.07

Mirall trencat

All Faith is false, all Faith is true: Truth is the shattered mirror strown
In myriad bits; while each believes his little bit the whole to own.

Richard Francis Burton

Al llibre Cosmopolitismo, Kwame Anthony Appiah recupera aquella famosa metàfora que diu que la veritat és un mirall trencat en mil bocins. Per construir-la sencera, condició ineludible per parlar de veritat, ens calen per tant tots els bocinets. La utilitat que aquesta metàfora té pels teòrics i defensors del multiculturalisme, el cosmopolitisme i demés -ismes dels del cantó dels bons, és evident; cada cultura és dipositària d'una part de la veritat i, per tant, cada cultura que no parli o que no escoltem ens allunya del coneixement.
El problema que té aquesta concepció de la veritat construida com a suma de mentides es manifesta en la metàfora mateixa del mirall. El que ens ensenya un mirall sencer no és més cert que el que pot mostrar-nos un petit bocí, com evidencia el fet que siguem igual de simiescs davant de qualsevol mirall, independentment de les seves mides.
Per això la conveniència de l'obertura cultural, d'aquest escoltar els altres fins i tot en la versió metafísica d'escoltar totes les cultures -com si parléssin, les pobretes- potser millor que en la poesia relativista i suposadament cosmopolita de Burton s'expressi en les seves afirmacions racistes: "Fins i tot un swahili a vegades diu la veritat!".
.

1 comentari:

Michele Basquiat ha dit...

HOLA CABALLERO, QUE PASA EN LA PUTA BARCELONA? ME GUSTARIA UN MONTON SER EN ESPANA POR EL PROXIMO VERANO. Y TU PIENSAS DE VOLVER EN PADUA? COMPLIMENTI PER LA COSTANZA CON IL BLOG..IO SCRIVO SEMPRE POCO..STO FACENDO ANCHE UN ALTRO BLOG CON UN MIO AMICO: thedrunkwave.blogspot.com