22.11.07

La paradoxa de la tolerància

Al seu llibre La societat oberta i els seus enemics, Karl Popper presenta el què anomena la "paradoxa de la tolerància" en aquests termes:

« La tolerància ilimitada ha de portar a la desaparició de la tolerància. Si estenem la tolerància ilimitada fins i tot als qui són intolerants, si no estem disposats a defensar una societat tolerant contra l'impacte de l'intolerant, aleshores el tolerant serà destruït, i la tolerància amb ell. (...) haurem de reivindicar el dret de suprimir-los (els intolerants), si cal, fins i tot per la força (...) Per tant, haurem de reivindicar, en nom de la tolerància, el dret de no tolerar l'intolerant.»

Ho recordo ara i aquí després de llegir (via Nihil Obstat) que l'exlíder del Ku Kux Klan pronunciara una conferència a la Llibreria Europa de Barcelona. Una excusa com una altra per repensar els límits de la llibertat d'expressió i si té gaire sentit seguir parlant de tolerància un cop hem acceptat que no podem tolerar els intolerants i un cop, crec, ens ha de semblar banal afirmar que tolerem els tolerants perquè en un Estat de dret els tolerants no necessiten de la nostra tolerància.
.

5 comentaris:

bacus ha dit...

a estats units el KKK i la nació aria, al igual que els mormons i altres extravagàncies poden tenir el seu partit polític, editar llibres o fotre conferències...

sembla que els intolerants estan a europa.

Si no t'agrada el que escoltes canvia de canal o de freqüència.

És delicte apallissar un negre o un blanc, però no tenir pensaments racistes. Sembla que una cosa tan simple com aquesta hi ha intolerant s a casa nostra, amb la veritat revelada, que no ho asumeixen.

vagalume ha dit...

Val a dir que molts d'aquests membres del KKK i a altres extravagàncies de l'Amèrica més rància voten als neocons del post anterior. D'acord, això no significa res.

També respecte el missatge anterior, no he llegit el llibre de la llumenera Glucksman, però volia constatar que mentre aquí un pot vacil·lar sobre si està a favor o no de recolzar una guerra, allà es moren. Que encara que siguin morenets, portin turbant i treguin espuma per la boca, també pateixen.
Aquesta és una obvietat que sembla no importar als falcons mentre puguin abastir-se de cucs i donar-los a les seves cries.

Un plaer seguir-te portant la contrària!

ferrancab ha dit...

Vagalume,

no sé qui voten els del KKK, però no m'imagino que votin la Condi o el Powell.

Un plaer que em segueixis portant la contraria!

vagalume ha dit...

David Duke, aquest líder del KKK que ha vingut a Barcelona, és o era senador republicà.

És que Powi & Condi són negres descafeïnats.

pelblocgros ha dit...

Em sembla que aquest text de Popper no exclou la llibertat d'expressió que demana en vagalume.

Qui tolera és per definició algú que té la capacitat de no tolerar. Un intolerant ho és perquè impedeix o prohibeix "en els altres allò que hom desaprova". Mentre els tolerants puguem impedir (és a dir, no tolerar) que la desaprovació que el KKK ens destina es converteixi en impediment o prohibició, mentre allò que el KKK desaprova es quedi en desaprovació expressada en paraules, per públiques que siguin, i els falti el poder de fer-ne prohibicions, això que diu Popper no ens porta a ser intolerants amb el KKK.

(No tinc pas clar que s'hagi de ser tolerant amb el KKK, només pregunto si podem titllar d'intolerant algú que no està en condicions de tolerar-nos).