27.11.07

How to remain free?

Algunes notes en forma de telegrama de la conferència de Timothy Garton Ash d'ahir al CCCB.

How to remain free?

1- La integració no pot ser il·limitada. Però cal que els immigrants acceptats a les nostres societats siguin plenament integrats com a ciutadans el més aviat possible. Hi ha un salt important entre la idea de les Nacions-Estat i la dels Estats-Nació.

2- Definir les essencies liberals. Deixar clars els drets i deures dels ciutadans democràtics. La llibertat d'expressió no implica el deure d'ofendre però sí el dret a fer-ho. La llibertat religiosa conté el dret a fer proselitisme de la pròpia religió, però també el dret a canviar de religió i a la crítica, interna o externa, de qualsevol religió. Necessitat d'admetre, com a mínim, un llenguatge comú a tots els ciutadans.

3- Cal acabar amb una visió monolítica de les cultures. Totes les cultures són diverses en el seu interior. Això topa amb la visió essencialista de Huntington sobre la cultura a la que ens empeny, també, el propi Bin Laden. El 85% dels musulmans (anglesos?) diuen que l'islam i la democràcia són compatibles. Cal, per tant, un procés d'acomodació.

4- Les cultures i les identitats són múltiples i subjectes a evolució. "La individualitat més petita és l'individu (the individual human being). Tots som una barreja de minories i majories", Herbert Marcuse.

5- Sovint el problema que planteja la immigració no és el què el govern pot o ha de fer sinó el que la societat ha de fer. La radicalització de joves musulmans no acostuma a venir de l'odi a un determinat Estat sinó de les seves relacions socials diàries. Calen hàbits de tolerància i convivència.
.