20.11.07

Filosofets nets, nets, nets

Un dàlmata és un dau amb forma de gos

L. Piedrahita

Filosofia d'altíssim nivell a les IV Jornades de Filosofia Política de la UB. Aquest matí ens visitava un filosofet de Ses Illes per parlar de "Globalització neoliberal, exclusió ciutadana i democràcia. Algunes notes a partir de Bonaventura de Sousa Santos". I als inicis de la seva exposició el futur de l'altermundisme llança la bomba mediàtica: Sala Martín s'equivoca; la pobresa al món no només no disminueix sinó que augmenta. No sé perquè, potser sóc com aquell personatge de Woody Allen que assegurava ser l'únic home amb enveja de penis, però el cert és que m'encanta trobar-me amb gent que els té més grans que jo. "Chapeau pels teus petitets!"- he pensat. Però resulta que la publicitat era enganyosa. Ni una sola dada en els 20 min (aprox) que ha durat la xerrada. Ni un número. Ni un càlcul. Res. El buit. I això sí, de silenci res de res. Una xerrada era! Però com podria ell, filòsof!, embrutar el nom de la filosofia amb baixeses com el càlcul i l'economia! Tites, tites, tites! Qui s'han cregut que som nosaltres! Contradient el meu silenci militant, a l'acabar la presentació del pamflet li he preguntat en quin moment ha demostrat que Sala Martín estava equivocat, tenint en compte que no havia donat cap dada que pogués contradir res, res de res, nada nadita nada. La resposta és tot llum, pura il·luminació filosòfica. Yo uso otro concepto de pobreza. Un altre concepte! Si com a mínim el seu silenci descriptiu fos conceptualitzable! Si com a mínim algú el volgués convertir en un silenci intel·ligent com els del Presideng. Però no. Un altre concepte de pobresa que ha quedat indefinit , suposo que per inefable. I no seré pas jo qui defensi el fixisme conceptual, però potser seria hora que algú digués a aquests filosofets de pacotilla que si decideixen dir gos a una cadira és absolutament ridícul que protestin quan senten dir que els gossos borden.
.

3 comentaris:

vagalume ha dit...

Suposo que es refereix a que Sala Martín utilitza el concepte de "pobresa absoluta", la qual sí que és veritat que s'està reduint, i ell parla de la "pobresa relativa", la qual sí que és veritat que s'està augmentant.

Evidentment, qui ha de contradir amb propietat el paio de les corbates cursis ha de ser un altre economista, sense prejudicis, documentat i de signe contrari.

ferrancab ha dit...

Tot i que sé quina és la diferència que hi ha entre el significat de les expressions "pobresa absoluta" i "pobresa relativa", crec que puc dir amb total seguretat que no és això el que volia dir el filosofet aquest. Aquest personatge parlava de drets laborals a la China i a l'Àfrica i a això va decidir dir-ne pobresa. Tampoc va demostrar que els drets laborals anéssin a menys, però vaja, la veritat és que no esperava més del què hi va haver.

Mercès pel comment

Pedra Lletraferida ha dit...

Si voleu filosofades, us en deixo una de bona, escrita recentment a la xarxa per un filosofet insatisfet i banyívol: "Jo també sóc casat, però com tú cerco una relació discreta i sense lligams". Apa!... ;)