5.11.07

Diàleg interreligiós

Un antic Pare diu que estem millor en companyia d'un gos conegut que en la d'un home el llenguatge del qual desconeixem. "Ut externus alieno non sit hominis vice" ("De forma que un estranger no és un home per nosaltres". San Agustí). És menys sociable el llenguatge fals que el silenci!

Michel de Montaigne. Assaigs

Deia Camus que "el diàleg només és possible entre persones que romanen fidels al què són i que diuen la veritat. El diàleg no té sentit si no hi ha veritat. L'única base sobre la que puc construir una comunió amb els creients d'altres religions és la recerca comuna de la veritat". La primera afirmació és tan maca que només podia ser falsa. Si el diàleg és alguna cosa més que exhibicionisme barat, si és recerca comuna de la veritat, exigeix com a condició necessaria que els seus participants siguin capaços de la més difícil de les infidelitats (si és que no és l'única infidelitat difícil); els dialogants han de ser capaços de fotre's les banyes a si mateixos i estar disposats a fer-ho. Només així s'entén que el paper de la veritat no sigui el de protagonista del diàleg sinó el de simple apuntador. Com només així s'entén que el diàleg religiós, o és de sords o no és ni tansols diàleg.
.

1 comentari:

Pedra Lletraferida ha dit...

Un bon mestre em va comentar, crec que encertadament, que per haver-hi diàleg ens hem de seure a taula, i que la mateixa taula uneix i separa.
També ho podríem comparar-ho amb els diferents envans i compartiments en que es divideix un pis familiar.
A més, i ja per acabar, m'agradaria deixar constància (per experiència pròpia dolorosa recent que coneixes, Ferran) que per tal de que el diàleg pugui ser considerat com a tal, s'hi ha d'anar amb voluntat de dialogar. I no és una repetició, compte. Si et presentes a un diàleg qualsevol amb els peus per endavant, efectivament pots donar el diàleg per enterrat.
Una persona dialogant té molt terreny guanyat a l'hora de defendre les seves idees amb el llenguatge i el seu combat expressiu.

Salutacions cordials.