22.10.07

Poca broma amb el relativisme

Dissabte, en un article que fa de mal recordar, deia que escric per posar a prova les meves idees. Volia dir més o menys que no les exhibeixo com un botí sinó més aviat com una mercaderia destinada a debatre's eternament entre canviar d'amo o morir soterrada en la pols creixent. I bé, l'altre dia, parlava de Redeker i Glucksmann, deia, enfrontant el segon amb el primer, que el relativisme i el nihilisme no són el mateix perquè quan el primer ho valora tot igual el segon no valora res. Penso ara que potser és cert el que aleshores només vaig intuir, que si donar a tot el mateix valor i no donar valor a res és el mateix, com dèiem amb Nietzsche, del relativisme al nihilisme hi arribem amb una passa curta.
Expliquen que Tales de Milet assegurava que entre la mort i la vida no hi havia veritable diferència i que algú, davant aquesta contundent afirmació, li va preguntar perquè, sent així el que deia, no es decidia a morir-se. Tales, que de tonto no en debia tenir un pèl, respongué: per això, perquè no hi ha diferència.
Aquest acudit filosòfic em fa pensar en la dificultat que hi ha per trobar, entre els relativistes de paraula, un militant conseqüent; el nihilista en els fets.
.