28.10.07

De les mans de Hitler als collons de Chàvez

A la pregunta de Jaspers "¿Cómo puede un hombre tan vulgar como Hitler gobernar Alemania?", Heidegger respondió con toda seriedad: "La cultura no tiene importancia. Basta con mirar sus hermosas manos".

Elzbieta Ettinger. Hanna Arendt y Martin Heidegger

Les simpaties són inevitables i potser per això el més assenyat seria suportar-les amb estoicisme o, fins i tot, amb certa vergonya. Poques coses hi ha més lamentables i, m'atreviria a dir que més perilloses, que un intent de justificació racional de les nostres reaccions afectives i de fet, si una crítica es pot fer a la defensa d'una raó universal, que fonamentava el pensament il·lustrat i que, encara ara, crec que hauria de fonamentar el pensament d'això que en diem Occident, és oblidar que no només en l'universal es posa en joc el valor de l'existència humana. Que l'absolutisme de la raó és en ell mateix la seva autodestrucció i això explica que quan la humanitat més pretén excel·lir en allò que la caracteritza més propera és a la barbàrie. Així la raó, presentada com única regent de la nostra vida, es converteix en raó instrumental i posada al servei d'allò existent perd el seu sentit autèntic, el seu esperit crític per convertir-se en coartada intel·lectual de la realitat de la que se serveix. I potser sigui així com la raó, ja instrumental, ens porta de la França de les Llums a l'Alemanya del Tercer Reich. Caigui, per tant, el pes de la vergonya universal damunt de tot aquell qui pretengui protegir les seves fílies o fòbies apriorístiques amb arguments pretesament racionals. Caigui el pes de la vergonya universal sobre tot aquell que davant la vergonya de Veneçuela es mostri admirat pels collons de Chàvez, els que suposadament calen per dir Donkey o Mr. Danger a Bush, tal i com ha caigut sobre tot aquell que un bon dia va veure en les mans de Hitler una bona raó per posar-lo a governar Alemanya.
.

1 comentari:

vagalume ha dit...

¿Podria ser que tu, alhora, estiguessis caiguent amb aquest judici en el que justament vols criticar en emetre'l?

¿I que en invocar termes pomposos tals com "pes de la vergonya universal" o "pensament il·lustrat d'Occident" no estàs pretenent protegir la teva fòbia apriorística de Chávez amb arguments pretesament racionals?

En tal cas, i si aquesta cosa depengués de mi, et deslliuraria sense pensar-m'ho del pes de la vergonya universal. Ha de ser una càrrega massa feixuga per a un sol home.