30.8.07

Estrogens i llibertat

Estic convençuda que és possible no tenir instint maternal. Ens l’han imposat, com tantes altres coses. També és possible -perquè tot és possible- que una mare no estimi al seu fill, com que un fill no estimi la seva mare.

Lionel Shriver, autora de “We need to talk about Kevin” entrevistada al Magazine de LV
Sempre fem festes davant els moviments alliberadors, però confesso que, amb la llibertat com amb la Coca-Cola, jo sóc un clàssic. Em conformo en minimitzar determinacions perquè eliminar-les em sembla massa car. Hi ha gent a qui, en canvi, tota determinació l’exalta, li sembla imposada, il·legítima, i emprèn una titànica lluita contra qualsevol petitesa que sembli impedir la plena expansió del seu jo fantasmagòric, angelical. Els que tenen èxit en el procés de deslliurar-se acaben fatal, perquè fins i tot les ungles els pesen com cadenes. I el sexe, els àngels ja se sap. També la menstruació és injusta i discriminatoria; la tirania del sagnar, com la del sostén en algunes privilegiades, ha d'acabar-se. I talment anarquistes criden contra qualsevol prejudici, despertant les ires dels més diversos puritans. Fer-se abstractes a cop de martell, volen. Perquè només així el món fa olor de núvol, no hi ha dolor i sí, finalment i com diu la best-seller, tot és possible. Contra tota imposició, per tant. Contra tota tradició. Però davant aquesta febre alliberadora de conciències a vegades cal recordar que no tot ho van inventar els jueus perquè no tot és inventat. Cal recordar que l'imposar necessita un substrat sobre el que imposar-se i que no hi ha dona sense sexualitat femenina. És cert que, citant Nietzsche, els jueus van inventar la conciència. Fins i tot podria ser que, citant Rahola, inventéssin l'aspirina. (Espero que la conjunció no els confongui, una de les dues afirmacions és ridícula). Però, citant ferrancab, em temo que la imposició de les hormones és cosa del seu "jefe".
.

2 comentaris:

Gregorio Luri ha dit...

No fa gaire que un suposat filòsof em va assegurar que la feina urgent de la filosofia era deconstruir la natura. I, naturalment, s'ho creia. La qüestió és: És el cretinisme genètic?

pelblocgros ha dit...

Em sembla que ja és possible "alliberar" les dones de la regla mèdicament (i temporalment). No?
(I això no beneficia només les dones, oi?)

A part d'això, amb hormones i operacions també existeixen els canvis de sexe. Si és el que es vol.

Vull dir que certes imposicions del "jefe" tampoc no són tan ineluctables.

Més seriosament, no és gens obvi com determinar què és genètic i què cultural. El cretinisme? L'"instint" maternal? La Shriver pot estar convençuda del que diu, clar que sí. Haurem de preguntar un neurobiòleg.