13.3.07

Perdó per la poesia

Aquest és el comentari que Pel Bloc Gros ha deixat al meu post anterior:
.
"ens"? "tenim"?
Qui és el subjecte plural aquest? Això no em lliga amb el que sols opinar.
"Tenim immigrants socialistes per regalar"? Els "tenim"? És com si un funcionari d'aena o de renfe digués "tenemos catalanes para regalar" o no?
.
Fujo un moment, però no gaire lluny i prometo tornar a l'estudi. Que això no lligui amb el que solc opinar no només és un problema sinó que gairebé em fa il·lusió. Perquè l'autèntic pensament és essencialment massoquista i, as Heidegger said, el pensar ha de pensar contra si mateix i sols ho aconsegueix rares voltes. Podria ser aquesta una de les voltes. Però tornem-hi de camí a l'estudi. Ens pregunten sobre el subjecte del plural i crec entendre'n els motius. Si hi ha una diferència entre poeta i científic, i en aquesta pàgina i en aquesta vida tenim una certa tendència a intentar ser fastigosament científics, és la distància entre les paraules i el seu abisme. Entre els teus ulls i les oliveres, quan el poeta no hi posa res, el científic hi posa massa, tant que no és estrany que al final els ulls i les oliveres no s'arrivin a trobar mai més. Vem pecar de poetes i ara tornem a casa. Substitueixi el poètic possesiu per un trist i neutre hi ha. Ja no tenim res, ja no hi ha subjecte de cap plural, però hi continuen havent molts immigrants socialistes. Hem pecat sovint de poetes, i aquesta mateixa crítica ha estat en aquest blog a l'orígen de molts escrits, però sempre hem intentat fer-ho creient que realment els ulls portaven a les oliveres. O sigui, que quan hem criticat un adjectiu ho hem fet per anar més enllà de l'adjectiu, perquè l'adjectiu no estava sol, ho hem fet com a covarda excusa, en definitiva, per criticar allò que ens semblava massa gran. Això, dels teus ulls a la poesia. I perdó per la poesia.
.

1 comentari:

pelblocgros ha dit...

Gràcies per la resposta.
(No estic dient que em convenci: la diferència entre "tenim..." i "hi ha..." em sembla de contingut, no només de forma poètica.)