26.3.07

"Es casi seguro que no hay Dios"

En la modèstia dels propòsits de Dawkins es troba segurament una interessant mostra del problema de l'ateïsme. La desautorització que l'escèptic pugui fer dels arguments sobre els que s'acostuma a fonamentar l'existència de Déu no porta a concloure, ni pot fer-ho, la premisa oposada; la no-existència de Déu. El problema de l'ateu és, com les sempre anyorades armes de destrucció massiva, que si bé és possible demostrar l'existència d'alguna cosa, no ho és demostrar la seva no-existència. Mentre no es trobin, tant poden estar a Iràn com no ser-hi. També aquí i per reducció a l'absurd es fa patent un problema de l'escepticisme; el dubtar de la pròpia condició d'homo dubitans seria la porta d'entrada del dogmàtic.
.

3 comentaris:

pelblocgros ha dit...

Perdona'm però no ho he pogut evitar.
És molt més fàcil demostrar la inexistència que l'existència. No existeix res que sigui contradictori; per exemple: no existeix cap conjunt buit que contingui elements. És molt més difícil demostrar que existeix alguna cosa (excepte potser el jo de Descartes).

ferrancab ha dit...

No ho evitis mai, home! És més, sovint penso que els meus estimats lectors eviteu massa coses i així corro el gran risc de pensar que tinc raó pel sol fet d'escriure el que penso. Un greu error, comprendrà.
Entrant al comentari, no sé què dir-li. Continuo pensant el que vaig escriure malgrat em sembli molt lògica del teu exemple. Però amb la lògica passa el que passa sovint amb les teories, que és difícil entendre què impliquen. Perquè, per exemple, el fet que no existeixin conjunts buits impedeix, lògicament, que jo hi tingui relació. Cosa que, en canvi, no passa amb les armes de destrucció massiva o fins i tot amb Déu; conceptes que d'alguna manera (el cas de Déu és ben problemàtic) no són contradictoris.
Moltes gràcies

ra ha dit...

Anava fer el mateix comentari que pelblocgros: es molt mes facil demostrar que una teoria no es certa que demostrar que es certa. A no se, es clar, que la teoria estigui construida per evitar que sigui falsificable -- el que fa la religio.