10.2.07

Obvietats i majories

L'única gràcia de titular amb obvietats és evitar el risc de titular amb una mentida. Allò que és evidentment cert no pot ser mentida i així s'entén que Le Monde tituli destacant que el candidat demòcrata a la Casa Blanca, l'afroamericà Barack Obama, ne fait pas l'unanimité chez les Noirs américains (no té l'aprovació, o l'aprovació unànime de tots els afroamericans). Salvat el tràngol del titular el periodista pot explicar el que creu que ha d'explicar. Per exemple, les causes que validen (què podrien fer sinó?) l'obvietat. Perquè el titular ha de ser un tràngol si el que es vol és explicar alguna cosa, alguna cosa verídica. Res més difícil de vendre que la veritat i d'aquí les fílies i fòbies periodístiques, les línies editorials i els titulars del Periódico. Així resen avui: El periodismo apoya a Buenafuente en su pulso con Jiménez Losantos. Parlar en nom del periodisme només pot portar a la mentida. Com demostra el simple fet que en l'enfrontament entre dos periodistes el periodisme no pugui parlar per boca d'un d'ells. En condició de què parlaria Don Federico? Després hi ha l'estil Ser de contradir rapidament la mentida del titular. I així resen: La mayoría de los comunicadores se declaran contrarios al estilo agresivo del locutor de la COPE. Sí, precisament aquella diferència entre majoria i unanimitat que convertia en obvi el titular de Le Monde evidencia com a mentida el del Periódico. Del periodisme metafísic al suposadament empírica majoria, però encara sense veritat. Perquè aquesta majoria ex-unànime necessita una explicació que la mentida evitava. Una explicació que (obviament?) no es dóna.
.
Actualització 11 de Febrer: Titula l'Avui en portada; Euskadi: Gest per la Pau reuneix tots els partits en una marxa contra ETA. La notícia aclareix; JUNTS Tots els partits polítics bascos, excepte Batasuna i Aralar, es manifesten a Bilbao per la pau i el final d'ETA. Tots menys aquells la presència dels quals seria noticiable.
.

1 comentari:

Pedra Lletraferida ha dit...

Bona nit, Ferran. Si no et fa res, i si no hi tens res en contra, et deixo un petit regalet en forma de "meme" al meu blog. Tú decideixes...
Ens llegim!