2.12.06

Com fer teologia a cops de martell

Déu ha mort. Signava Nietzsche. Explica la llegenda que la famosa sentència va aparèixer, signada pel mateix pare de Zaratustra, pintada als carrers d'una llegendària ciutat i que un 26 d'Agost del 1900, l'endemà de la mort del filòsof, Déu cosificat va tastar el luxe, que fins aleshores havia reservat als humans, de la revenja; Nietzsche ha mort. Signava Déu. S'assegura d'algún filòsof de cuyo nombre no consigo acordarme que, veient venir la mort amb la impotència de qui veu venir un tren lligat a la via, va confessar les seves pors: Déu no ha mort perquè les idees no poden morir. És terrible però tant les idees com les tortugues marines moren. Viuen molt més que nosaltres, però acaben morint. As anything else. Des d'aquesta convicció a la sorpresa sobre l'atreviment papal de voler un "diàleg sincer" amb l'islam "basat en la veritat". Ni més ni menys que la veritat. Interessant discusió matemàtica la que aclareixi finalment si el miracle de la multiplicació no va ser, per cas, el de la divisió. Sobre si, per tant, hi ha miracle o veritat. Home de fe com ha de ser un Papa, per molt intel·lectualment lúcid que sigui Ratzinger, ves que no corri el perill de matar, a martellades de veritat, la gallina dels ous d'or.
.
And Jesus was a sailor
When he walked upon the water
And he spent a long time watching
From his lonely wooden tower
And when he knew for certain
Only drowning men could see him
He said "All men will be sailors then Until the sea shall free them"
But he himself was broken
Long before the sky would open
Forsaken, almost human
He sank beneath your wisdom like a stone
And you want to travel with him
And you want to travel blind
And you think maybe you'll trust him
For he's touched your perfect body with his mind.
.
Leonard Cohen. Suzanne
.

3 comentaris:

Gregorio Luri ha dit...

Ho deia el mateix Nietzsche i les paraules del Papa ho confirmen: Deu continuarà viu mentre continuem creient en el llenguatge.

Pedra Filosofant ha dit...

... "perquè el llenguatge ens serveix per reproduïr la realitat, i aquesta realitat es torna a "produir" amb el llenguatge... " (dels apunts de filosofia 1BAT de la meva filla que hi tinc al damunt de la taula).
"Creure per entendre" va ser el pilar moral sobre el que s'aguantà l'Edat Mitjana, amb un poder religiós governant la foscor.
Fer teologia a cops de martell o amb la millor de les dinamites nietzscheanes ens porta a re-pensar, si més no, en que les idees, com a creences, son pensades i no imposades.
Els camins "veritables" disfressats de la "sinceritat" papal em fan bassarda.

Nausicaa ha dit...

Déu no ha mort, per sort d'alguns i desgràcia d'altres; però crec que podem afirmar que "està morint", ja que entre nosaltres no és "tan viu" com ho havia estat temps enrere. Però fixem-nos en una cosa: som nosaltres qui decidim si el deixem viure o no, així que plantagem-nos fins a quin punt és real aquest Déu i fins a quin punt ens és superior. Per acabar, i és una visió personal, prefereixo deixar-lo morir si a canvi s'acaben els problemes entre religions, que són una de les bases més sòlides dels conflictes actuals i dels passats.