17.11.06

Sobre l'èxit de C's

Al fantàstic blog de JP Quiñonero trobo una interessant discusió sobre l'esquerra europea. Luri, al seu Cafè, ha escrit un magnífic post sobre el tema. No tenint res a dir, o a replicar, als tertulians de l'infern i d'Ocata sobre el tema de l'esquerra, si que em sembla interessant una aportació del/de la Ciutadà/Ciutadana Maty (quan ciutadà ja no és adjectiu...) sobre l'èxit del seu partit a les eleccions catalanes.

(...) para mí es evidente que el reduccionismo propio a la dicotomía izquierda versus derecha es eso, reduccionismo. La realidad es en extremo compleja, y hoy esos conceptos están muy manidos, impropio de personas cultas. Como sufridor habitual de otros reduccionismos, mucho más descalificantes, aborrezco del uso de tales etiquetas, propias de personas un tanto perezosas intelectualmente, a día de hoy, o que se han quedado ancladas en el pasado, siendo incapaces de constatar que la realidad actual es diferente (nunca del todo, pero diferente).

De ahí el éxito, en parte de Ciutadans/Ciudadanos, al estar por encima de ese discurso, al centrarse en la persona y sus derechos, creo. Como el del nacionalismo catalán versus español. Por eso, quienes siguen anclados rígidamente en argumentaciones pasadas sonincapaces de entenderlo.

Del victimisme no en vull parlar. Però és interessant l'apunt sobre les causes de l'èxit de C's. Adapto el meu comentari. No estic segur que aquesta sigui la principal causa del seu èxit. En aquest èxit crec que hi juga un pes molt important, no tant el fet que aquest partit no es mogui en les clàssiques divisions (esquerra/dreta, nacionalisme català/nacionalisme espanyol) sino en el fet que encara no estigui molt clar per on es mou. Gent que no rebutja aquestes etiquetes, gent que no rebutja dir-se espanyolista, per exemple, se sent identificada amb un partit que no ha demostrat encara estar dins o fora d'aquest joc d'etiquetes. O que, si les ha donat (si considerem que aquesta és la funció d'un programa electoral, i el condicionant no és gratuït), aquestes no són encara clarament conegudes per la majoria de la gent. No poden ser-ho, de fet, perquè no crec que estiguin encara definides (més enllà del programa electoral, que no em sembla ni suficient ni determinant). El fet que molta gent diversa, crítica amb els partits actuals, pugui trobar en la novetat del missatge de ciutadans, en alguna de les seves aportacions, algún argument propi que desperti les seves simpaties per aquest partit crec que té molt a veure en l'èxit de Ciutadans. Quan, treballant al Parlament, els diputats de C's hagin de prendre decisions sobre fets concrets, sobre determinades lleis o resolucions del Parlament, quan el seu plantejament polític es vagi fent a la força més clar, veurem si veritablement són capaços de superar aquest criticat etiquetatge cartesià o simplement han trobat en els eixos de la política catalana un espai desocupat que consideraven propi.
.

1 comentari:

JPQ ha dit...

Te debo un café, colega, por lo de "fantástico".. ¡gracias!!!!!!!!..

Q.-