4.9.06

Veïns periodistes. Fets i opinions

TV3 demostrava ahir haver-se sumat a la política informativa de A3 al convertir la opinió dels veïns en notícia. La presentadora del TN Vespre informava sobre un incendi a EUA que, crec recordar, havia provocat la mort d'un nen. En forma de PD ens trasmetia les queixes dels veïns perquè consideraven que els serveis d'emergència havien trigat més de l'habitual. Deixant de banda consideracions sobre la valoració que fan els veïns sobre el que és o no habitual (seria interessant saber, per exemple, si pels serveis d'emergència és gaire habitual visitar la zona i si la han visitat prou vegades i amb prou regularitat per tal que els veïns tinguin clar el temps que habitualment triguen a arribar) el cas és que les opinions dels veïns no són ni sempre rellevants ni noticiables. Malgrat l'èxit que asseguren als informatius de Prats Jr. seria noticiable si efectivament els serveis d'emergència haguéssin trigat més del que és habitual. Però, com poden imaginar, això no ho sabem. Que el diari de Pedro J. Piscinas y disfrazes S.L sigui l'únic en reivindicar el periodisme d'investigació és una clara mostra del desprestigi que té actualment el periodista que s'aixeca de la cadira en hores de feina.
.
"Yo comparto la idea de Hannah Arendt de que no existe libertad de opinión si no se sabe mantener la diferencia entre hechos y opiniones. La libertad de opinión son discursos distintos sobre un mismo relato, no una infinidad de relatos sobre un mismo hecho." (Alain Finkielkraut, El País, 18 de diciembre del 2005).

2 comentaris:

Alan Smithee ha dit...

No entenc que de noticiable te aquest incendi. ¿Quants edificis cremen a tot el món en un dia?

èlsinor ha dit...

I també caldria saber si totes les vegades que hi ha hagut una emergència i hi han anat els serveis corresponents, aquests veïns hi han estat sempre o no; o, fins i tot, caldria vore també què entenen per una emergència.
De totes maneres, compte!, que igual demà podeu ser notícia televisiva per boca d'un veí...