30.9.06

Formatge fet amb llet

La iaia Tarradellas destaca entre les virtuds del seu producte el fet que el formatge estigui fet amb llet. ...formatge fet amb llet... Se'n enfotia la senyora Moliner fa temps en un article i hi tornava l'altre dia al Minoria Absoluta sense recordar-se víctima de l'entranyable iaiona quan una colla de feministes engolidores de formatge fet amb llet van honorar la Moliner al considerar-la fèmina anti-feminista. Sense diagnòstic psiquiàtric. Però n'hi ha més. Villatoro escribia un article de tota una pàgina a l'Avui (com els d'en Carod de llarg!) on, en un exercici d'equilibrisme lingüístic sense més precedents que els seus propis articles (estil propi se'n diu), repetia de moltes i diferents maneres que Montilla era català (ho tenia tant clar que amenaçava amb els punys si algú el contradeia) però no catalanista. Perquè és perfectament possible ser català i no ser catalanista. Ens podem permetre l'afirmació sense diagnòstic psiquiàtric però, sobretot, sense dir què és ser catalanista i com es pot ser català i no catalanista. I ja no dubto que se'n pugui ser quan intel·lectuals catalans són capaços de formar un partit anti-catalanista. No cal dir que tampoc en tenim diagnòstic psiquiàtric i que, a falta d'explicació científica autoritzada, en diuen autoodi. Cada societat defineix els seus boixos però cap societat pot permetre's el luxe de convertir-los en majoria. «Tanto como un leproso lleva su repulsiva enfermedad escondida bajo su ropa y, sin embargo, sabe de ella en cada momento, así cargo yo la vergüenza y la desgracia, la culpa metafísica de ser catalán. Del mismo modo en que un perro o un cerdo no pueden evitar ser lo que son, no puedo yo arrancarme los lazos eternos de la existencia que me mantienen en el eslabón intermedio entre el hombre y el animal». És Espada; no entenguéssim el text irònicament. És autoodi perquè ho diu un d'ERC i és profecia i jo m'ho crec.
.

6 comentaris:

Pedro ha dit...

Se t'en va l'olla, de debò no entens la teoria Villatoro?

ferrancab ha dit...

Si que l'entenc. Hi ha partits catalanistes i partits que no ho són. El que no entenc és que hi hagi partits no-catalanistes a Catalunya de la mateixa manera que no hi ha partits no-francesistes a França o no-anglesistes a Anglaterra. No cal dir el que em sorprèn que hi hagi catalans anti-catalanistes! El que dic és que per entendre això caldria, com a mínim, que Villatoro expliqués què és un partit catalanista i un partit no-catalanista.

Pedro ha dit...

Coneixes algun anglès que s'autoconsideri anglicista?

ferrancab ha dit...

aquest és el cas amic Pedro.

Pedro ha dit...

ets anglès?

ferrancab ha dit...

Tu què creus?
El que volia dir és que aquesta és la peculiaritat de la que parlo. Per un anglès considerar-se anglicista és estúpid perquè no hi ha diferenciació possible entre un anglès anglicista i un anglès no anglicista. El que em pregunto és perquè a Catalunya si que es fa aquesta diferenciació (no és un Estat) i en base a què es fa la diferenciació. I m'admiro que sigui cosa assumida i acceptada que aquesta oposició entre catalanistes i no sigui tant natural que no mereixi una explicació (sigui en l'article de Villatoro o fora).