24.5.06

És possible que arribi una època...

Són mals temps pel mesianisme. A poc aspiren avui els nostres herois quan no aspiren ni en convertir-se en els herois tràgics que tan poca cosa semblen en paraules de Kierkegaard. Però són els temps que corren. Søren es meravella davant l'acte de fe d'Abraham que, i això és important, contra la mateixa consideració ètica dels seus contemporanis, és capaç de sacrificar el seu propi fill. L'heroi tràgic queda reduït al nivell d'obedient seguidor del ramat. El més alt i ros entre els alemanys; però alt i ros com tots els alemanys. L'home de fe està per sobre del ramat, per sobre de la ètica absoluta, està sol. Sempre han estat mals temps per aquest cavaller de la fe, perquè (i si prenem el cas d'Abraham com a paradigma, per sort) falten collons, però crec que mai fins ara els temps han estat tan en contra de l'heroi tràgic. De l'absolutesa de la ètica, i passant per l'assasinat de Déu a mans de l'empresa Bayer, hem arribat a la ètica de la majoria simple. El segle XXI carrega amb la crisi de fe que inevitablement havia de portar el precedent; només hi ha dues coses infinites; l'univers i l'estupidesa humana. No defenso l'infanticidi com a festivitat paneuropea, no s'espantin. Defenso el mateix de sempre; la fe en l'home (i la dona, no s'espantin les lectores politicament correctes).
.
Antaño se decía: "Es una lástima que las cosas de este mundo no sucedan como en el sermón del pastor"; es posible que llegue una época, sobre todo gracias a la ayuda de la filosofía, en la que se podrá decir: "Afortunadamente no suceden las cosas de este mundo como en el sermón del pastor; pues la vida tiene pese a todo un cierto sentido, pero su sermón, ninguno"
.
Søren Kierkegaard. Temor y Temblor
.
És fàcil, avui més que mai, ser heroi tràgic. Només calen el 51% dels vots. Savater i Culla fa temps que es foten d'hòsties al País. Savater no cal que creï la tragèdia, ja existeix, menys feina. Com que és un paio intel·ligent no vol posar la seva condició d'heroi nacional al servei d'un determinat partit polític (que tard o d'hora baixarà del 51%) i per això es mou en l'ampli espai ideològic que tenen en comú els dos grans. Boeci ho deia amb paraules semblants a aquestes; si el vaixell està ben ancorat no es mourà quan vingui la tempesta. Trallero ho té més difícil, però és un home valent. Ell no només ha de ser el més alt i ros dels alemanys sinó que ha de crear un context on aquest sigui mèrit reconegut. Com els herois grecs; per anar a la guerra cal que n'hi hagi una. Esquerra, TV3 y Trallero hacen el ridículo. Així titulava el seu recull d'onomatopeies setmanal. Esquerra i TV3 surten cada setmana, així que afegir-se al grup un cop no fa més que reforçar la seva superioritat. Y tú más! Ja hem dit que només cal un 51%.
El PP utilitzarà el teu no contra Catalunya. Segons un altre filòsof això és un argument. El senyor Ferran potser serà hora que trï a qui serveix; al seu partit o a la humanitat. És qüestió de fe, però de no tenir fe en la raó no sé perquè es va llincenciar en filosofia.
.
Es posible que llegue una época...
.

1 comentari:

Pedro ha dit...

Culla i Savater, duel fraticida.