8.5.06

De plomes i espases. De Newton i Einstein.

.
Aquí descansa sir Isaac Newton, cavaller que amb una força mental gairebé divina va demostrar el primer, amb la seva resplendent matemàtica, els moviments i figures dels planetes, les senderes dels estels i el flux i refluxe de l'oceà. Va investigar curosament les diferents refrangibilitats dels raigs de llum i les propietats dels colors originats per aquells. Intèrpret, laboriós, sagaç i fidel de la naturalesa, antiguitat i de la Santa Escriptura va defensar en la seva Filosofia la Majestad del totpoderós i va manifestar en la seva conducta la senzillesa de l'Evangeli. Doneu les gràcies, mortals, al que ha existit així, i tan granment com adorn de la raça humana. Va néixer el 25 de desembre de 1642; va morir el 20 de març de 1727.
.
Alexander Pope: Natura and Nature’s laws lay hid in night, God said, Let Newton be! and all was light
.
John Collins Squire: Però això no va ser l'últim. El diable va cridar: "Sigui Einstein" i es va restablir la situació.
.
Pax vivis requies aeterna sepultis
.
.....
The Rolling Stones. Street fighting man.
.
.

3 comentaris:

Pedra Filosofant ha dit...

Ferran: et dic el mateix que ja he repetit més d'un cop i més de dos a tants i tants mestres que han fet el mateix, és adir, dedicar-me un post en "l'hora dels adéus". Us heu passat 4 pobles!... ;)
No em mereixo jo, això! No he fet res, no sòc ningú! Havia de ser d'incògnit!
Bé, val, d'acord, només sóc un "auto-didacta" que incordia... ;)
Tot sia dit de (molt) bon rotllo per l'amistat filosòfica que ens uneix a tots plegats, "però no és això, companys, no és això". Continuo el meu viatge particular cap a Itaca.
Et llegeixo!

Pedra Filosofant ha dit...

Ferran: se m'oblidava, i ara hi he caigut. No acabo de capir (estic espès com la xocolata!) a què vé la referència a "V for vendetta" i als mestres Newton i Einstein... Me'n pots fer 5 cèntims d'euru quan puguis, si us plau?.
Grácies, de part d'un "auto-didacta" despistat... ;)
Et llegeixo i demà t'escric!

ferrancab ha dit...

La referència és a la tercera llei de Newton; la de l'acció reacció. No sé si has vist la pel·lícula (val la pena) i per tant tampoc vull esguerrar el final però la qüestió és que Vendetta representa el trencament d'aquesta llei de l'acció-reacció que governa el Londres que se'ns mostra. Einstein va venir després (no "estava previst" quan vaig començar el post) quan vaig trobar la frase de Collins Squire. Em va fer pensar que els valors que en la societat de la pel·lícula (i no només a la pel·lícula) són tant relatius com l'espai i el temps en Einstein. Vendetta és el "diable" que reestableix la situació contra el "newtonianisme" de l'acció-reacció que impera i on els valors no són dubtables, no són "relatius" sinó que són imposats com la única i veritable llum.