8.4.06

De ZP a MP

La importancia que da el Partido Socialista al entendimiento antiterrorista con el Partido Popular explica que Pérez Rubalcaba sea el nuevo ministro del Interior del Gobierno de España. Ho diu Arcadi Espada i té raó. No hi ha voluntat d'entesa amb els populars, i jo que ho celebro. Crec que és ben cert allò que es diu que la política només es pot entendre desde Maquiavel. Només si veiem en un President la figura del Príncep podem entendre les coses que fa i diu. Entendre i segurament lamentar-les, esclar, però entendre ja és molt.
.

El Príncep ha de ser com una guineu per conèixer les trampes i com un lleó per espantar els llops. La gran virtut del Príncep en democràcia ha de ser el de ser efectivament un lleó, però no semblar més que una guineu. ZP no semblava ni tansols guineu, ja saben, allò de Bambi, Sosoman... Però el temps ens està mostrant la virtú maquiavèl·lica està molt arrelada en el Presidente.

El primer caprici de la fortuna que ha hagut de sortejar, el estatú, ha acabat sent el seu gran triomf. Deixant fora del pacte ERC el Presidente ha tret la càrrega de radicalisme que veia l'espanyolito medio en el text. L'Estatut és ara acceptable pels socialistes espanyols (parlo de ciutadans que, en principi, no fan política de partit) i no corre el risc (risc real) de ser tombat a Catalunya.

El segon gran caprici, ETA. Una ETA que ja no mereixia ni les majúscules i que només necessitava una excusa per passar trobar-se cara a cara amb st. Pere. Alto al foc i el PSOE porta la pau al País Basc. Pot fracassar, però és més aviat còmode per tots que no ho faci.

I la dosis de lleó; la reforma. L'estimat Bono abandona la política i és que és ben cert que en el Príncep no hi poden tenir confiança ni els seus. Fins i tot si fós veritat que Bono marxa perquè si, el govern que queda és molt millor que el que hi havia. Aquella de la llei polèmica (com totes les d'educació) ja no hi és. Queda el pecat, però no el pecador. Rubalcaba, home de confiança, s'ocupa de fer política perquè no hi ha més política que la d'Interior ara mateix. Després del corunyès de les al·lèrgies cutànies desapareix un altre dels dissidents (fins ara, un altre dels plurals). Queden, així en general, Maragall i Ibarra. El primer morirà (probablement, no sóc la pitonisa Lola jo) amb la sociovergència. El segon no surt tant a la tele i segueix donant vots al seu desert; no hi ha problema.

Les relacions govern/oposició no són problema, mai ho són de fet. El govern pretén una certa homogeneïtzació, una política del prêt à porter on el poble es faci al govern, mentre que la oposició vol fer-se al poble. El govern capgira la llei de la oferta i la demanda i la oposició ha d'oferir al poble el que demana. Hi ha per tant crisis periòdiques amb Piqué i Zaplebes. I Gallardón i Espe. Qui no mana està obligat a ser heterogeni. El famós camí cap al centre no és que fós estúpid, era bo per un govern i és fatídic per una oposició. Per això Rajoy crida i ZP pacta amb Mas i reforma el seu govern. Espada diu una altra cosa interessant sobre les condicions per l'exercici ministerial, però no fa explícita la més important; no ser més que un braç del President. El ministre no pot ser més que un kleenex del President, per això no calen reformes electorals ni coses rares.

Com que en democràcia no hi ha herència segura, el President ha de ser Príncep no per amor als fills sinó per amor als pares. Pares a qui ha de fer creure que són els reis i que, espera, es mostraràn agraïts quan toqui; que és del que es tracta.

Song to say goodbye. Placebo
Powered by Castpost

4 comentaris:

Pedro ha dit...

El millor com s'ha tret de sobre aquesta d'educació sansegundona.

La Rosa de Sang ha dit...

Cada vegada queda més clar que de Bambi, res de res. Príncep maquivèl.lic de totes totes, només li falta una mica de visió de llarg termini, però és clar, els mandats són per quatre anys i després ja arreglarà el nou embolic un altre...


Gràcies pel post de recordatori. He estat i estic molt atrafegat, però crec que aquesta setmana tornaré a la càrrega.

inmiky ha dit...

A ver cuando lo pones en espñol, que pueda seguirte!! Mira que te lo he dicho veces!! Jejeje!!
Un beso

ferrancab ha dit...

Inmiky,
gracias por la visita. tengo que poner un traductor pero todos los que encuentro són un desastre. Si conoces alguno...