24.11.05

Qui coneix el bé? Trenquem una llança en favor de les bruixes

Explica Schopenhauer al seu llibre Sobre la voluntat en la naturalesa la següent anècdota:
Diu que el duc de Médicis va fer buscar a Dante en un Carnaval. Com que tots portaven màscara semblava impossible de reconèixer tant ilustre personatge. És per això que el senyor de Médicis va proposar que es fés a tothom que pugués ser Dante la següent pregunta: Qui coneix el bé? Després de moltes persones preguntades, una va contestar: Qui coneix el mal. Era Dante.
.
Potser per herència cultural cristiana, o per la més moderna via de l'enquesta vinculant, associem la "bona acció" amb la satisfacció personal, amb la felicitat i l'autosatisfacció fins al punt de convertir-la en una autèntica orgia. El bé convertit en allò que Nietzsche diu l'onanisme moral. La caça de bruixes com a acte moral, com a demostració de la nostra superioritat ètica enfront el mal perquè ens cal el mal per conèixer el bé. El bé nosaltres, el mal ell. I ara ja podem dormir tranquils de conciència perquè el mal és públic. Ja tenim una imatge oficial de la bruixa que cal cremar. Quin plaer més intens! Quin goig i, perquè no dir-ho, quin orgasme!
.

A la foto, una bruixa anomenada Antoni penja de l'arbre de la justícia a l'àgora de la catosfera mentre les masse furibundes l'insulten cridant: Tros de Quòniam!

24 comentaris:

subal ha dit...

exactament, onanimse moral.

un article ben intel.ligent.

ferrancab ha dit...

Moltes gràcies. És tot un honor rebre elogis d'un personatge com vós.
De totes maneres, crec que ha de tenir en compte que jo mateix sóc un onanista moral. És simplement un exercici de sinceritat que no anula la meva repulsió envers aquesta lamentable actitut.
Mercès per la seva visita i comentari.

inmiky ha dit...

vaya! No me he podido enterar de mucho. Pero espero enterarme de algo la próxima vez!!
Un beso

Litus ha dit...

Un text molt ben fet. Però no parles de la qüestió principal: les TIC i els drets d'autor. Sembles un economista, que només busquen la clau allà on hi ha llum. Suposo que ets conscient que aquí hi ha un debat força important, una qüestió legal que, exercicis de literatura onanista -com tu dius-com el teu escrit, a banda, són prou importants perquè algú les porti al diari. Per altra banda, al Cafè tenim tots els discs dels Stones i no m'imagino el senyor Keith Richards aquí. Has pensat a rebatejar-te com "Paraula de SAU"? És un suggeriment ;)

ferrancab ha dit...

Apreciat Litus,
no m'agradaria que interpretéssis aquest post com un posicionament en favor d'en TdQ i en contra teu. No es tracta d'això i mai més lluny de la meva intenció. De fet, jo sóc un dels molts que va entrar al teu Cafè per mostrar la meva opinió i criticar una actitut del senyor Antoni Ibàñez. Crec que es va equivocar i que la seva xuleria estava del tot injustificada. No només crec que t'hauria d'haver citat al llibre sinó que considero que t'hauria d'haver demanat permís per publicar el text.

ferrancab ha dit...

Continuo, que em feien fora de l'aula d'ordinadors.
Dit això (comentari anterior) he de dir que el que jo pretenia no era prendre partit en favor teu o d'en Tros sinó criticar a tots aquells que vem (atenció a la persona del verb) entrar a la teva web per autosatisfer la nostra conciència. És una qüestió de banalitat. Crec, opino, considero... que l'Antoni Ibàñez va fer mal fet, fins i tot ho considero com un acte impropi d'una persona de cert nivell però crec que jo no sóc qui per dir-li res més. De fet, segurament no sóc qui per dir-li res, però en aquesta situació de conflicte em vaig veure inclinat a prendre partit en favor teu. Fins i tot vaig escriure un post anomenat "la nàusea" en referència al sentiment que l'actitut de TdQ em provocava. El pots consultar. Estic al teu costat, crec que t'han fet una putada i que tens tot el dret a reclamar allò que és teu. Però també considero que és un tema que heu de resoldre entre tu i monsieur Ibànez i que els altres no l'hauriem d'aprofitar per practicar l'onanisme moral del que parlo en aquest post.
Respecte al tema de la música, no entenc el teu suggeriment. M'agrada veure que al cafè, a part de ser grans escriptors, també teniu bon criteri musical, però no veig el motiu de canviar el nom d'aquest bloc i menys per substituir el terme Stone per Sau. No fotem! Que encara hi ha nivells! De totes maneres, si algun dia veus en Keith Richards per aquí avisa, seria tot un honor.

Litus ha dit...

OK. Veig que a sota parles del "genial Monzó". Aquests dies, parlant amb un conegut periodista d'un diari, em va dir: "I el Monzó també copia...i tant!". Del Monzó en tinc una pila també. Com està el pati...

ferrancab ha dit...

Que el Monzó també copia? Collons! No em diguis això! Necessito proves, si no, prefereixo no creure-ho (qüestió de supervivència moral, crec)

Mikel ha dit...

Hem sembla que es molt fort tot aixo de les copies i els negres ara fins i tot ja pilla en Monzo jejeje perdoneu pero ja no se si riure o plorar.

Litus ha dit...

Ves a:

http://www.plagiosdequimmonzo.com/

No sé el que es diu és veritat, potser només és un grapat de mentides, però a mi em va tocar la moral

ferrancab ha dit...

Espero que no ho sigui, perquè si ja no ens queda ni en Monzó...
de totes maneres jo no m'ho crec. Així d'entrada vaja.

Pedro ha dit...

ei nano has marxat molt ràpid. Felicitats per la fama. M'alegro que m'hagis avisat.
Després el mestre Yoda s'ha acoblat amb aquell estil únic a la nostra conversa i ens ha preguntat què estudiàvem. Jo estava flipant. Ell es pensava que no havíem anat a la seva conferència i quan hem dit que sí ha flipat. El senyor comunista Surís li volia tirar una bomba

Joaquim ha dit...

Ferran, he portat una setmana de bòlit i a l'entrar al cafè d' en Litus m' he assabentat de tot plegat.
Encara que crec puc entendre el que comentes en aquest post, la categoria de bruixa o de representació del mal per segons quins personatges en aquesta situació ...és massa !!!
Em sembla massa generós el post per a qui no s' ho mereix.

Mikel ha dit...

Aqui faria falta que en Dante ens ilumines a tots amb la seva opinio , el que pasa es que un Dante avui en dia estaria tancat al manicomi de St.Boi....o potser seria una estrella televisiva dels Late-night pero ningu s´el pendria en serio....

Manuel Ibarz ha dit...

Ferran, perdoni però les seves generalitzacions no tenen cap base. El PP és un partit inequívocament democràtic i ho demostra des de fa una colla d'anys. Defensa un ideari i un model de societat que no són els de l'esquerra. Però no creu que si no hi fós el sistema democràtic d'aquest país quedaria coix. S'imagina que només hi hagués una ideologia dominant? Doncs sàpiga que alguns dels que l'hem conegut i l'hem patit estem al PP per defensar una visió alternativa, en aquest cas a l'esquerra, per no tornar-hi. La democràcia és així. Vosté pot no estar d'acord amb nosaltres però això, per sí sol, no el fa millor.

ferrancab ha dit...

Benvolgut sr. Ibarz,
les meves generalitzacions són absolutament demagògiques i sense base, com molt bé ha observat vostè. Ara bé, això no treu que el PP sigui el successor d'AP, sigui un partit fundat per un ex-ministre de Franco (un dictador com Hitler o Stalin, tot i que la FAES no ho consideri així), cosa que a mi no només em produeix urticaria (talment com un alcalde popular qualsevol) sinó que crec lamentable i vergonyós. De totes maneres no es pensi que desitjo la desaparició del PP, jo (com tothom, suposo) sóc un demòcrata. Espero que no els voti ningú, això si, però és un motiu "de honda satisfacción" veure que es poden presentar a les eleccions (i no com Batasuna) i que els seus mitjans de comunicació poden emetre el seu odi arreu de l'Estat (no com Ekin o Egunkaria). Lamento la actitut de molts (i dic molts en plena conciència de l'ambigüitat del terme) dels seus companys de partit, que em sembla extremadament propera a la extrema dreta. Espero que vostè no estigui al PP només per "equilibrar la balança", espero que vostè cregui alguna de les coses que té a bé de dir en aquests comentaris i faci alguna cosa en el seu favor dins el seu partit.
Gràcies per la seva atenció i educació (cosa que no ens hauria de estranyar en una persona del seu nivell, però que tenint en compte que és membre del PP no deixa de sorprendre- potser s'equivoquen al triar les cares visibles del partit...)

Mikel ha dit...

plas plas plas plas...!!! molt ben dit Ferran , apreciat sr.Ibarz jo soc empresari i tinc una cincuantena de treballadors al meu carrec , no cal que m´expliqui perque hauria de voler a la dreta al poder i no oblido les barbaritats que es van fer als ultims anys de socialisme a espanya on la corrupcio al gobern d´en Gonzalez sortia per tot arreu ara be...el problema arriba quan soc empresari pero a la vergada soc catalá , el problema arriba quan cada cop veig menys diferencia entre la dreta i l´esquerra en la visio empresarial ja s´ha acabat aixo de empresario al paredon i l´esquerra comença a ser de tothom , oberta i amb talante que es l´unic que mai va tenir l´Ansar , l´Ansar s´ens va morir d´exit i aquesta es la cruda realitat....hem faltarian milers de paraules per complementar aquesta explicació pero segurament no es el lloc ni el moment adecuat , no obstant li agraeixo al igual que en Ferran les sevas paraules perque segurament.. Parlant la gent s´enten??? tan de bo mes gent del seu partit entengues aquesta frase.

Mikel ha dit...

Ostres , he escrit molt accelerat , embriagat suposo per la emoció i m´he deixat punts i comas i he fet un munt d´errades ortografiques , perdó sr.Pompeu Fabra ;-P i perdó tambe als que heu intentat llegir i entendre el meu anterior post ;-P

ferrancab ha dit...

Jo, amb el poder que mr. Blogger m'ha condeit, et perdono, oh gran Mikel!
Del perdó o no dels altres ja no me'n faig responsable.

Mlavix ha dit...

La meva humil i sincera admiració, aplaudeixo el teu blog, molt intel·ligent i perspicaç, digne d'algú que s'atreveix a fer servir el cap.

Salutacions, Xavi.

ferrancab ha dit...

Moltes gràcies Xavi.
De totes maneres lamento la previsible decepció que probablement t'enduràs si tens la paciència suficient per llegir algún altre post. Espera i veuràs...

Mlavix ha dit...

Ok, ja et diré que em sembla.

Anònim ha dit...

Para saberlo todo sobre los plagios de Quim Monzó, http://www.plagiosdequimmonzo.com
Y para los detalles:
http://www.plagiosdequimmonzo.com/plagio1.html
http://www.plagiosdequimmonzo.com/plagio2.html
http://www.plagiosdequimmonzo.com/plagio3.html
http://www.plagiosdequimmonzo.com/plagio.html
4 ejemplos donde se encuentran los artículos originales y la copia de Monzó, siendo subrayados lo que se ha copiado (entre un 60 y un 90% según el caso) Hay más de cien textos plagiados pero se puede encontrar más buscando un poco.

Anònim ha dit...

el último enlace del texto anterior es
http://www.plagiosdequimmonzo.com/plagio4.html
Saludos cordiales,
paul-hervé paquet, descubridor de los plagios de Quim Monzó