30.11.05

El vertigen de l'home esparracat


En Ballarín diu que creu en Déu perquè no pot creure en un ésser humà esparracat. Però què és l'home si no és animal esparracat? No pot ser un animal com tampoc pot ser un Déu. No ho pot ser perquè només entre aquestes dues realitats. Un animal amb idea d'infinit, de transcendència, un animal ideal o un déu encarnat. Cogito i Sum.
Diu el papa Ratzinger que els homosexuals no poden exercir el sacerdoci perquè és com si una persona amb vertigen fós astronauta. El mateix papa que no va voler intervenir quan, el 1979, el seu antic col·lega Hans Küng va ser privat de la càtedra tot i tenir el poder d'acceptar o revocar la decisió al ocupar el càrreg de nou inquisidor (Prefecte de la Congregació per la Doctrina de la Fe). Diu que no el va voler rebre per no "introduir elements de subjectivitat en una qüestió teològica".
L'home, verb fet carn, subjecte convertit en objecte, infinit en expressió finita; l'home cristià no pot acceptar la subjectivitat quan parla de Déu. Només pot contemplar l'inmaterial i admirar-lo, només el pot adorar i estimar desde la objectivitat.
I és que l'home esparracat fa por. Enfrentat a l'avisme del mal, de la seva realitat material, de les seves passions contradictòries, l'home, l'únic home que podem entendre com a tal, per força ha de sentir vertigen davant la seva inmensitat i del seu cos finit. El vertigen de l'home davant la seva realitat; el vertigen de l'home esparracat. L'astronauta amb vertigen...

8 comentaris:

Pedra Filosofant ha dit...

A en Benito aquest dels pebrots: que em digui ón Jesucrist diu que s'ha de fer la vida impossible a la resta de la Humanitat, viure com Déu (sic), pontificar en nom de Déu (sic), i no tindre ni brot de a quin segle vivim.
"Viu i deixa viure", Benitu, i si no t'agrada el que veus, fés com tothom: canvia de canal, però no li fotis l'esbroncada al venedor de televisors, tanoca!

Mikel ha dit...

Es que hem sembla que l´esglesia viu al segle pasat i no ha evolucionat i aixo es molt perillos perque la gent d´avui en dia es fa mes preguntas i te mes respostas que la gent de fa un segle.
renovarse o morir i hem sembla que el tema esta morint molt rapidament i sense esperanças de millora a la vista.
Jo vinc de familia catolica i sempre habia anat a misa pero tota la gent de la meva colla ja no hi anem...quina casualitat no?? no se...pero hi ha algo que ja no funciona i la religio no et sap dona les respostas a les nostres inquietuts que volem sentir.

elquemaietvaigdir ha dit...

A mi, el que em fa por de veritat són les idees esparracades.

Aquestes que miren de fer pedaços per tapar de qualsevol manera les altres maneres de pensar.

Anònim ha dit...

És com en el cas de la SIDA. El virus, ésser clarament no esparracat, muta més ràpid que canvien les idees de l'esglesia.

Anònim ha dit...

Victor Campio Pereira, Google Images.

L. Sastre ha dit...

El Archivo de Salamanca no debería descuartizarse

ferrancab ha dit...

I això a què ve?

Anònim ha dit...

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo


oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo