30.9.05

No ploris, dutxa't. Crònica de la secta bacteriana.

Un estudiant de filosofia de cull nom no quieru acurdar-me s'ha matriculat a una estranya assignatura anomenada "drets dels animals i ètiques de la natura". Avui ha assistit, puntualment i net com una patena, a la primera classe de l'assignatura. Al ser estudiant de filosofia a una universitat pública catalana, l'individu en qüestió està acostumat a les més bariopintes personalitats però mai havia vist una cosa com aquella.
La professora parlava en un castellà de Girona perfecte. Amb un to messiànic plantejava als alumnes preguntes que tots, excepte el fanàtic matador de mosquits, ja savien contestar abans de començar el curs. És ètic utilitzar els animals per experimentacions científiques? Es pot considerar els gossos com a propietats? Està bé matar braus a les places de toros?
Com que tots els alumnes semblaven venir amb la lliçó apresa, la classe feia una pudor terrible. S'ha de ser conseqüent diuen. Si està malament matar un gos d'una pallissa, com no podriem dir el mateix d'un mosquit? O és que el mosquit és menys animal que el gos? Si donem per suposat que l'home és un animal més i també donem per suposat que matar una persona està mal fet, com podriem ser tant antropocèntrics i retrògrads de pensar que uns animals han de ser tractats de forma diferent que altres, si tots som iguals? I, esclar, faltaría més que consideréssim dolent matar un mosquit i acceptéssim sense cap tipus de càrrega moral l'assasinat de milions de bacteris cada cop que passem per la dutxa. I com oblidar la gran quantitat de microorganismes que habiten als pèls de les nostres aixelles?
Una secta es conforma a partir d'un líder (diga-li profe) que diu parlar (amb el to messiànic que caracteritza tot discurs de salvador de la humanitat) en nom d'un ésser superior (el bacteri, per ser bàsic per al manteniment de la vida a la terra) davant una audiència absolutament convençuda de la veritat de les seves paraules (alumnes progres i antitaurins). Això és una secta organitzada al voltant del bacteri. I, per evitar que algú caigui en la temptació d'incomplir el sisè manament i passar per la shower, es farà un estricte control d'assistència a les reunions de germanor.
I això en un sistema educatiu que s'agrada a si mateix al dir-se laic...