26.9.05

Morts per mímesi

La nostra es mor. Alonso guanya el mundial de Fórmula 1 a T5 mentre que TV3 celebra un triomf inexistent de Kimi Raikkonen.
Que T5 i tota l'espanya plural celebri la victòria de Fernando Alonso al mundial de Fórmula 1 és normal. Als primers els toca perquè per això cobren i per això comparteixien partocinador amb el pilot asturià ("españoles todos"). Als segons els toca perquè el patriotisme és el que té i celebren les victòries d'en fernandu com a Catalunya celebrem les d'en Pedrosa o en el seu moment les d'en Crivillé.
El que potser no caldria és que la televisió pública catalana s'afegis d'una manera tant poc entusiasta a la festa. Si hem d'animar al pilot perquè la seva marca de cotxes ens patrocina els esports, fem-ho bé. No només hem de començar les notícies amb la victòria d'Alonso sinó que, en comptes del Gol a Gol, hauria d'haver estat un especial sobre l'asturià l'encarregat de substituir el malograt piromusical de la Mercè. Si, per contra, creiem que Fernando Alonso no és un pilot català (cosa obvia) i, per tant, no és un pilot nostre ni de la nostra, no cal que dissimulem. No cal que el comentarista de la Fórmula 1 de TV3 hagi de dissimular la seva decepció amb la victòria d'Alonso.
Si hem d'apostar per competir amb els de la tecla 5 del comandament no podem esperar guanyar-los si l'única cosa que ens en diferencia és l'idioma de la retransmisió i el poc entusiasme que mostrem per els èxits de monsieur Alonso. Si ens hem de vendre la televisió pública a Renault fem-ho somrients i brindem amb champany per les seves victòries.
Potser ens aniria millor si deixéssim de dissimular innecessariament un entusiasme fals i lamentable de ser part d'Espanya. Potser seria millor que Renault no patrocinés els esports de la televisió pública catalana, estalviant-nos així el ridícul de celebrar victòries que per nosaltres són derrotes.
Si hem de convertir la nostra en una còpia de la seva, fem-ho bé o els nostres marxaràn amb els altres i morirem per no voler viure.